Over mij, Sarah

Creatief Therapeut – Auteur – Voetreflexologe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben Sarah, Creatief Therapeut. Ik begeleid mensen individueel of in groep in mijn praktijk en op verplaatsing. Ik werk zowel met particulieren als met organisaties over heel Vlaanderen, Nederland en Wallonië.

Ik zie de gezondheid van de mens als meer dan het fysieke en speel, dankzij mijn kennis van natuurlijke gezondheidszorg én de psychologie, in op beide aspecten van elk individu: het fysieke en het psychische.

SCHRIJVEN, INDIVIDUELE BEGELEIDINGEN & WORKSHOPS GEVEN

Mijn werk is doordrongen van creativiteit en het zoeken naar zingeving om betekenis te geven aan wat er in het leven gebeurt.

Creativiteit staat voor mij niet gelijk aan iets moois maken, maar wel aan het leren gebruiken van alle bronnen die in elk van ons bestaan om het leven te creëren dat we zelf nodig hebben.

De zoektocht naar zingeving is er voor mij eentje verweven met symboliek – het werken met metaforen, verhalen en beelden – en met het poëtisch-magisch aspect van het leven – contact met de natuur, doordrongen worden van woorden en gebruik maken van rituelen.

Lees hieronder mijn academisch en persoonlijk verhaal.

 

 

OPLEIDINGEN

Psychologe i.o. VUB, klinische psychologie met als richting levenslooppsychologie, 2016 tot heden.

Creatief therapeut, VSPW Balans, specialisatie Beeldende Therapie, 2019.

Creatief therapeut AMC, Institut Athanor + specialisatie introductie tot het gedachtegoed van Carl Jung, 2019.

Droom-analyse, Nicole Gratton, 2018.

Tarot als psycho-analytisch instrument, Barbara Elia, 2017.

Burn-out begeleiding met een Creatief Dagboek, Art-Emoi, Nathalie Hanot, 2017.

Het Rouwschrift, een symbolisch schrift voor een rouwproces. Art-Emoi, Nathalie Hanot, 2016.

Animator Creatief Dagboek, Ecole du Jet d’Ancre, 2015.

Evolutie-coach, 2015.

Gezondheidsconsulent: voedingsconsulente, massotherapeute, voetreflexologe met specialisatie in zwangeren en subfertiliteit, Levensschool Tongerlo, 2012.

Verbindende Communicatie, basistraining Vine Coaching, Nederland, 2012.

Tolk Vlaamse Gebarentaal, 2 basisjaren, CVO Mechelen, 2006.

Voortgezette opleiding Buitengewoon Onderwijs, Heverlee 2004.

Leerkracht lager onderwijs, Odisee Hogeschool, Brussel 2003.

SCHRIJVEN

Het schrijven is een droom die ik van kleinsaf al koesterde. “Het Creatieve Dagboek, ontmoet jezelf in woord en beeld” is mijn eerste boek. Het is een Nederlandse versie van een methodiek die reeds omschreven werd door Anne-Marie Jobin (Le nouveau journal créatif) en Lucia Capacchione (the Creatif Journal). In het boek geeft ik allerlei tips, opdrachten en ideeën om met een dagboek aan de slag te gaan en zo de weg terug te vinden naar jezelf.

Verder schrijf ik inspirerende teksten op mijn blog, mijn Instagram-account, maar werk ik ook nog verder aan andere boeken.

Ik schreef ook artikels voor tijdschriften van organisaties zoals voor Femma en Creatief Schrijven.

WORKSHOPS & VORMINGEN

Ik organiseer workshops in mijn atelier. In kleine groepen krijgen mensen de kans om via allerlei creatieve technieken even stil te staan bij zichzelf en wat in hen leeft. Er is ruimte voor uitwisseling, maar evengoed voor stilte. Het warme onthaal en de professionele begeleiding hebben al meer dan één enthousiast gemaakt.

Voor organisaties verplaats ik me over heel België (Vlaanderen en Wallonië) en Nederland om met mijn manier van werken groepen te begeleiden. Organisaties zoals Samana, Creatief Schrijven, Femma en Gezin & Handicap deden al beroep op mij, maar ook het onderwijs: scholen (kleuter, lager en secundair) of het ondersteuningsnetwerk. Ik vorm mensen in bepaalde methodieken, zoals het Creatief Dagboek, en geeft ook aangepaste workshops aan bepaalde doelgroepen.

In mijn workshops heb ik aandacht voor het verhaal van elk individu. Ik creëer een gezamenlijke sfeer en bewaak daarnaast de intimiteit van elk persoon. Tijdens mijn vormingen en workshops wordt er gecreëerd en aan de hand van die creaties uitgewisseld. De nadruk ligt op de zelfexpressie van de persoon en niet op het resultaat. Het resultaat is slechts een middel om tot communicatie (met de ander en met jezelf) te komen.

Sporadisch geef ik ook lezingen over allerhande thema’s zoals rouwverwerking, stressbeheersing, creativiteitsontwikkeling, psychische hygiëne, …

MIJN REIS

Toen ik zwanger werd van mijn dochter werd ik thuisgezet wegens zwangerschapsbescherming. Ik werkte toen voltijds in het Buitengewoon Onderwijs bij kinderen met een Taal Ontwikkelingsstoornis. Ik wist niet goed wat aanvangen met al mijn vrije tijd, dus vatte ik de opleiding Gezondsheidsconsulent aan aan de Levensschool. Ik wou bijleren over voeding en over de fysieke gezondheid. Na 4 jaar studeren opende ik mijn praktijk en begon mensen te helpen met massage, ondersteunend voedingsadvies en voetreflexologie. Algauw merkte ik dat mensen niet zozeer kwamen voor een massage of een voetreflexologie, maar vooral om hun verhaal te vertellen. 

Omdat ik vond dat ik nog niet de juiste tools in handen had om mensen op dat vlak te helpen, volgde ik een 3-jarige coachopleiding waarin de docent ons zei dat elk persoon een expressie-poort nodig heeft: een manier om dat wat in je leeft naar buiten te brengen en uit te drukken. Ik ging op zoek naar mijn eigen expressiepoort en die vond ik in een boek: Le nouveau journal créatif van Anne-Marie Jobin. Ik volgde bij haar een één-jarige opleiding om het creatieve dagboek helemaal te doorgronden en besloot het naar het Nederlandstalige gebied te brengen. Dat deed ik met een boek en doe ik nu nog steeds met workshops. Als fervente dagboekschrijfster, stimuleer ik andere mensen om met deze tool aan de slag te gaan om zichzelf beter te leren kennen.

Ondertussen had ik mijn roeping gevonden: creatief therapeut. Ik studeerde hiervoor bij en bouwde mijn praktijk om tot een plek waar ik mensen individueel begeleid en ook groepen ontvang. Ik luister naar verhalen en help mensen hun eigen verhaal te begrijpen door met creatieve middelen aan de slag te gaan. Omdat de wetgeving veranderde en ik een stevige basis wenste, ben ik aan een Master in de Psychologie begonnen aan de Vrije Universiteit Brussel. 

Vandaag werk ik deeltijds voor het ondersteuningsnetwerk en werk ik van thuis uit als schrijfster, creatief therapeut en voetreflexologe. De tijd die overblijft, ben ik student psychologie aan de VUB.

Het leven is voor iedereen een zoektocht, ook voor mij. Ik blijf mezelf bijscholen in zowel technieken als art-journaling, handlettering (moderne calligrafie), als in levensthema’s en hulpverlening zoals rouwverwerking en stervensbegeleiding, droom-analyse, archetypen en symboliek, Levende Voeding, dans- en bewegingstherapie, …

In mijn vrije tijd ben ik dus leergierige student en boekenwurm, maar ook gewoon mama van twee  kinderen en echtgenote. Ik kook graag, eet graag en hou van beweging, het liefst in de natuur. Ik hou van boogschieten, van beeldhouwen met klei en van kliederen met verf. 

sarah.benjamin.timmermans @gmail.com

+32 (0)497 94 48 39

Pin It on Pinterest

Share This