Juli 1993. Ik ben 11 jaar oud en lees het dagboek van Anne Frank. Ik ben onder de indruk van haar verhaal en besluit zelf een dagboek te starten. Ik vertrouw mijn zielenroerselen als tiener en adolescent toe aan het papier van een klein kladschriftje dat ik ergens in huis vind. Ik voel hoe het deugd doet om te ventileren over de onrust die ik voel naar volwassenheid toe.

Mei 2012. Ik ben mama geworden en schrijf mijn eerste stappen van het moederschap nauwkeurig op. Mijn koffer wordt uit de auto gestolen met daarin … mijn dagboek. Twee jaar verhalen zijn verdwenen. Het voelt alsof iemand binnengekomen is op mijn meest intieme terrein. Ik stop met dagboekschrijven.

Juli 2013. Ik ben op zoek naar een boek voor de vakantie in een Franstalige boekenwinkel. Ik vis ‘Le Nouveau Journal Créatif’ van Anne-Marie Jobin uit de rekken. Ik vertrek met het nodige materiaal voor een Creatief Dagboek naar Frankrijk en ben na één hoofdstuk al verkocht. De bladzijdes stromen vol in mijn schrift. Soms wel 15 op een dag. Het voelt alsof er allerlei verhalen uit mezelf moeten.

Juli 2014. Anne-Marie Jobin komt naar België om een jaaropleiding te starten rond het Creatieve Dagboek. Ik schrijf me onmiddellijk in. Het eerste weekend al gaat er een wereld voor me open. De creativiteit die ik zo lang wegstopte, krijgt vorm op het papier van mijn dagboek. Ik voel een kind in mij wakker worden en beleef veel plezier.

September 2014. Ik schrijf me in voor een opleiding Creatieve Therapie, want ik voel dat het beeldende aspect van het dagboek iets is dat ik al lang in mezelf heb leven, dat het een taal is die volledig bij me past. Ik ontdek ‘grotere technieken’ dan het dagboek zoals klei, karton en plaaster. Ik leer ze gebruiken in begeleidingen met anderen.

Juni 2015. Ik open mijn praktijk als Creatief Therapeut en gebruik het Creatieve Dagboek bij elke begeleiding die ik doe, gemengd met de meer beeldende ‘grote’ technieken. Ik zie hoe de rode draad van elk proces tevoorschijn komt in het schrift van de persoon die op therapie komt. Ik zie ook dingen gebeuren in het proces, waarbij de persoon altijd lijkt terug te wijzen zijn dagboek. Ik word benieuwd naar wat nu de invloed is van dat schrift in het therapeutisch proces.

April 2017. Ik wil het Creatieve Dagboek toegankelijk maken voor het Nederlandstalig publiek en dus omschrijf ik de technieken in een boek dat op de markt komt: “Het Creatieve Dagboek, Ontmoet jezelf in woord en beeld.” Het boek raakt uitverkocht na 2 jaar.

2019-2021. Ik verdiep en verstevig mijn Creatieve Therapie met een Master in de Psychologie aan de VUB. Ik krijg theorie die bepaalde vermoedens over het Creatieve Dagboek ondersteunen, maar nog steeds vraag ik me af hoe het werkt. Dan krijg ik de kans om een thesis te schrijven en vind ik een promotor die enthousiast wordt van het idee van een Creatief Dagboek. Het is zover. Ik mag het onderzoeken: Wat is de impact van het Creatieve Dagboek in therapie?

Wordt vervolgd …