Tarot, een madame Soleil instrument of net niet? Deze week legde ik het zo uit aan een 10 en 13-jarige:

De Tarot is ooit ontstaan toen mensen wijze dingen wouden neerschrijven in iets dat niet voor iedereen leesbaar zou zijn. Dus alle wijze informatie, alle geheime boodschappen, werd neer getekend in een set kaarten. De kaarten werden doorgegeven van persoon tot persoon. Sommige personen zagen het als een set kaarten om een spelletje mee te spelen, andere personen zagen de geheime boodschappen die erin opgetekend waren.

Maar wat zijn die geheime boodschappen dan? Je moet weten dat wanneer je de tarotkaarten rangschikt van 1 naar 21 (en hier legde ik de grote arcana voor aan de twee meisjes) dat er één kaart uit de boot valt: De Zot. Als je goed kijkt (ik toonde de kaart uit de tarot de Marseille) dan zie je dat de Zot oorspronkelijk geen nummer heeft. Hij is ‘nummerloos’. Hij is diegene die de reis aflegt startende bij kaart 1 tot kaart 21. Tijdens zijn reis komt hij verschillende personnages tegen (en ik bewoog de kaart van de Zot over alle andere arcana’s heen) die in verschillende werelden leven.

En toen zei het snuggere 13-jarig meisje: “Zijn wij dan dit Zot?”

Inderdaad, wij zijn de Zot. Wij zijn de Dwaas op reis door ons leven. En tijdens onze reis in het leven komen wij al deze personages tegen. En al die personnages stellen ons vragen: vragen over het leven. Maar soms hebben wij ook een vraag voor het personage en dan geeft die ons een mogelijk antwoord. Al deze antwoorden worden de wijsheden die wij leren en die we in onze knapzak meenemen op het vervolg van de reis. (en ik wees op de knapzak op de kaart) De vraag die je dan stelt is belangrijk. Het personage op de kaart zal nooit rechtstreeks kunnen antwoorden op een vraag zoals: ‘Vind ik binnenkort de liefde van mijn leven?’ De kaarten geven antwoord onder de vorm van advies. Bijvoorbeeld zal een personage zeggen: ‘Ontspan wat meer. Laat los. Vertrouw op het leven.’ Een kaart zal nooit zeggen: “Over 3 weken kom je de man van je leven tegen.”

De 10-jarige keek me met grote ogen aan en vroeg: “Maar hoe weet ik wat de boodschap van de kaart is? Moet ik elke keer het boekje lezen?”

“Je mag het boekje lezen, maar je moet weten dat het boekje informatie geeft die door andere personen is opgeschreven. Wat belangrijk is, is dat jij zelf achter de informatie van de kaart komt die jij op dat moment nodig hebt. Dat wil zeggen dat je zelf het antwoord van het personage op de kaart kan achterhalen door goed naar de kaart te kijken. Als je goed leert kijken, vind je de boodschap als vanzelf. Dan heb je geen boekje nodig.”

“Zo cool,” zei de 13-jarige.

“En zo kunnen de beelden op de kaarten van de Tarot een hulp zijn om je dagelijks advies te geven, om te mijmeren over belangrijke levensvragen, om je te begeleiden op je persoonlijk ontwikkelingspad. Niks madame Soleil dus, geen voorspellingen over je leven.

“Ah, nee,” zei de 13-jarige, ” want je toekomst hangt af van de keuzes die je zelf maakt.”

“Inderdaad. Jouw keuzes zijn belangrijk om je toekomst te bepalen. Laat niemand in jouw plaats beslissen wat er in de toekomst gebeurt. Hetzelfde als je niemand mag laten beslissen wat de kaarten van boodschap dragen. Voel altijd goed of dat wat je hoort of leest je wel helpt of past. Past het niet, dan laat je het zo. Past het wel, doe er dan iets mee.”

Of hoe de Tarot een instrument kan worden om via beelden aan persoonlijke vorming te doen…

Wil je zelf leren zien welke boodschap de kaarten dragen? Wil je ook wat meer onafhankelijk van de boekjes kunnen werken met de Tarot? Wil je de arcana’s goed leren kennen en ze ook in je lichaam en je wezen opnemen? Hou je van wat speelsheid en creativiteit? Wil je graag wat mijmeren over levensvragen of zelf leren vragen stellen aan de verschillende kaarten? Dan is de cursus De Mythisch-Imaginaire Reis van de Zot tot aan de Wereld misschien wel iets voor jou. Hier vind je meer informatie.