Een hele poos geleden volgde ik een vorming bij Nathalie Hanot rond het rouwen in een schrift. Rouwen is een pad dat je langzaam bewandelt, stap per stap. “Het Rouwschrift” zorgt ervoor dat we dit pad kunnen verkennen en tot uitdrukking brengen. Het brengt diepgang in het rouwproces dankzij het in beweging brengen van onze innerlijke beelden en het creëren van symbolische bladzijden. Het zorgt voor een bevrijdend gevoel en een integratie van de beleving, maar respecteert ook de waarde van het verlies.

Met persoonlijk materiaal ging ik aan de slag om het verlies van een dierbare vriendin te verwerken. Enkele jaren later deed ik hetzelfde met het verlies van een job. “Het Rouwschrift” helpt namelijk om een rituele doortocht te maken in het rouwproces. Het schrift zelf wordt een waar kunstig voorwerp dat een weerspiegeling is van het psychische werk dat werd gerealiseerd. Zo maakte ik 2 mooie schriftjes. Mooi, niet omdat ze kunstig mooi waren, maar mooi omdat ze gevuld werden met mijn emoties en mijn beleving.

Dit jaar stelde Nathalie voor om het eens online te proberen omdat de Covid-19 toch voor heel wat rouw en verlies zorgde en dit op allerlei vlak! Het kan namelijk gaan over het verlies van een persoon, maar evenzeer over het verlies van een woonplaats, gezondheid, partner, een levensdroom, … Tijdens het atelier werden we (opnieuw) uitgenodigd de werkelijkheid van het rouwproces onder ogen te zien, de pijn van het rouwproces te beleven en tot uiting brengen door schrijven, collage en schilderen in een schrift. Het was wat anders, want het was online, maar evenzeer deed het wat bewegen in mij.

Omdat ik door haar opgeleid ben, deed ik de workshop met enkele mensen op dezelfde manier: online. Toegegeven? In het echt vind ik het nog altijd beter, dan kan ik de mensen allerlei materiaal aanreiken en kan ik veel dieper gaan in de processen (iets wat moeilijk is via computer omdat ik niet door het scherm tot bij de mensen kan stappen als het moeilijk gaat). Het bracht de mensen echter wel wat en het werd een hele belevenis met ons 10’en.

Wil jij graag eens het Rouwschrift in het echt meemaken? Hou dan 31 oktober en 1 november 2020 vrij. Dan gaan we twee dagen aan de slag met jouw persoonlijk materiaal en maken we zo’n schrift in een kleine groep. Schrijf je in via: sarah.benjamin.timmermans@gmail.com