We zijn het er allemaal over eens dat we langzaam uit een bijzondere tijd van crisis kruipen, een tijd met heel wat verhalen en heel wat emoties. Het is niet de eerste crisis en het zal niet de laatste zijn. Of het nu aanslagen zijn, overlijdens, grote actuele gebeurtenissen, virussen, natuurrampen of een scheiding, crisissen raken een mens en raken het kind. Hoe begeleid je jezelf en kinderen in zo’n crisissen? Wat kan je voor hen betekenen, hoe kan je aanwezig zijn? Hoe praat je er met hen over? Hoe herken je alarmsignalen om door te verwijzen? En hoe gebruik je de creatieve taal om het kind de kans te geven om zichzelf uit te drukken?

Ik gaf in de maand juni een vorming hierover aan ondersteuners voor het ondersteuningsnetwerk in het onderwijs. Samen met Wendy Nulens, een systeemtherapeute en vroegere slachtofferhulp-begeleidster, staken we een lezing in elkaar die ondersteund werd door creatieve non-verbale technieken om kinderen en jongeren (en volwassenen) rond een beleefde crisis te laten creëren. Het werd een boeiende dag !

Onderwerpen die aan bod kwamen: crisispreventie bij kinderen, rouw en trauma, stressmechanismen, … + concrete oefeningen om met kinderen aan de slag te gaan.

Heb jij een organisatie die interesse heeft in zo’n vorming? Neem dan gerust contact op! sarah.benjamin.timmermans@gmail.com