Na weken studeren en werken (lees: 5 maanden non-stop) werd het tijd voor een herbronningsweekje voor mezelf en mijn gezin. We hebben een parel van een plekje gevonden in het zuiden van Frankrijk waar een dame ons helpt met het creëren van beelden. Bovendien bezit ze een fijne gite waar we in kunnen cocoonen. Dit zijn enkele losse ideetjes, inzichten en gedachten van deze week herbronnen:

Ik creëer dankzij verhalen.

Ik heb me deze week gestort op het lezen van allerlei mythologische verhalen over druïden, Kelten, vrouwen, … en ik merk dat die wereld me inspireert om te creëren. Bij het lezen van de verhalen, ga ik recht naar mijn voelen en dan komen er beelden die ik eruit gooi op papier, in collage’s, in mijn dagboek, maar ook in klei. De Anima Mundi, dat was zo’n beetje het thema van deze week: de ziel van de wereld. De energie die rond ons hangt en door ons heen vloeit en die ons allemaal ‘beademt’. Het is uit de Anima Mundi dat de inspiratie komt en dat verhalen en dromen ontstaan. En de Anima Mundi werd een klei-beeld.

Ik heb nood aan stilte

Stilte voedt me. Stilte vind ik in de natuur, maar ook in mezelf door me af te sluiten van alles. Alleen, voor het vuurt, met een boek of met niets. Stilte is ook detoxen: leven op bouillon en vers sap voor één dag en mijn spijsverteringsstelsel de tijd geven om te bekomen van teveel eten. Maar stilte is ook detoxen van sociale media, van communicatiekanalen, van internet en mails. Ik zette me op een detox-internetkuur van 2 kwartiertjes per dag. Ongelooflijk hoeveel tijd en ruimte er vrij komt hierdoor! Stilte vind ik ook wanneer mijn handen creëren en ik niet meer nadenk, maar enkel kleuren en beelden voel.

Ik detox makkelijker dan ik dacht

Ik ben nu 4 weken bezig met een lente-detox. De examens brachten me goede resultaten, maar ook wat kilo’s bij. En ja, de meeste mensen snappen zelfs niet waarom ik zou moeten detoxen, want ik zie er niet dik uit, maar ik blijf het zeggen: het heeft niets met aantal kilo’s te maken, maar met hoe je je in je vel voelt. Eind examens voelde ik me gezwollen, slecht in mijn vel, ongemakkelijk in al mijn kleding. Dus ik begon aan een detox: eerst een week op groenten en fruit (en wat rijst), dan één vastendag (met bouillon en een vers sap) om de twee dagen. Na 4 weken voel ik me geweldig! Het ‘pafferig’ gevoel is weg en ik voel me weer gemakkelijk in mijn kleding. Ik voel me bovendien veel fitter dan 4 weken geleden.

Ik zorg voor mijn lichaam en kom dichter bij mijn geest

Blijkbaar zorgt detoxen voor nog een ander effect: door eindelijk wat aandacht te geven aan mijn lichaam, door gezond te eten, door voor mezelf te zorgen, sta ik plots meer stil bij alles en lijk ik dichter bij mezelf en mijn geest te komen. Ik voel me meer in verbinding met mezelf en van de slag ook meer verbonden met de omgeving. Ik voel me verstillen vanbinnen en ik voel een soort rust over me neerdalen.

Ik zoek en vind mijn spiritualiteit

Ik heb deze week nog eens de tijd genomen om stil te staan bij mijn leven, bij de manier waarop ik over deze aarde beweeg en wat ik hier kom doen. Ik merk dat dat zoeken naar mijn missie, mijn visie op de dingen, mijn verbinding met mezelf en de wereld … dat dat een vorm van spiritualiteit is voor mij. Ik vind mijn spiritualiteit in de verbinding met de natuur om mij heen, in de verbinding met het leven, met synchroniciteit, met mythe en voorouders, met het wilde in mezelf en om mij heen … en dat zet ik voor mezelf om in beelden, teksten en rituelen.

Het heeft deugd gedaan.