Het boek – Kaizen, elke dag wat meer magie in je leven – Anna Solyom.

Wikipedia zegt: “Kaizen (改善, Japans voor “veranderen naar beter” of “verbetering”) is een aanpak in productiviteitsverbetering ontstaan in Japanse bedrijven.

De doelstellingen van kaizen zijn:

  • Eliminatie van verspillingen
  • Cyclus van voortdurende verbeteringen

Een betere definitie van het Japanse gebruik van kaizen is “uiteenhalen en opnieuw in elkaar steken op een betere manier.” Datgene wat uiteengehaald wordt is meestal een proces, een systeem, een product of een dienst. Kaizen is een dagelijkse activiteit met een doel dat verder gaat dan verbetering.

Buiten bedrijven wordt Kaizen ook toegepast om elke dag een klein stukje verder te komen (of dichter bij je doelen). Stap voor stap, dat is het motto. Het grote doel opsplitsen in kleine doelen en elk klein doel stap voor stap te volgen. Volgens Japanners wordt je gelukkiger als je voelt dat je stap voor stap dichter bij datgene komt wat je belangrijk vindt.

In dit kleine boekje laat de auteur, Anna Solyom, je zien hoe je dagelijks je leven met kleine stapjes mooier kunt maken. Ons dagelijks gelukt hangt, volgens haar af van heel veel kleine rituelen die elke dag terugkomen, maar waar we ons vaak helemaal niet bewust van zijn. Opstaan, een kop thee drinken, naar het werk fietsen, met vrienden afspreken of terugkeren naar de oase die we ‘thuis’ noemen. Het boek biedt een minicursus alledaagse magie met ruim 30 rituelen aan, om geluk te vinden in de kleine momenten die uiteindelijk, als we terugkijken, de sleutel zijn voor een gelukkig leven.

De oefening

Op p. 194 staat een oefening die de auteur deed met haar psychologe. Ze had last van de grote leefte die ze voelde toen haar ouders gingen scheiden en haar vader het huis verliet. De psychologe stelde de volgende oefening voor:

  1. Neem twee gekleurde vouwblaadjes: rood en goud. (neem gerust ook andere kleuren, denk ik dan, maar neem vooral één blad van een steviger papier, bvb 160g, en één blad van een gewone dikte, 80gr).
  2. Plak de rode (het dunnere papier) over het gouden heen, langs de randen, zodat het midden vrij blijft van lijm.
  3. Probeer nu met je handen het rode papier los te maken (valt niet mee!) om bij het gouden papier te komen.
  4. Scheur zo een vorm in het rode (dunne) papier en zie in die scheur het goud (het dikker papier) verschijnen.

Hierbij laat de schrijfster het en zegt dat de conclusie van de sessie was dat er misschien wonden zijn die nooit helen zoals we dat zouden willen, maar dat die juist onze creativiteit voeden, zodat we mooie dingen kunnen maken. Het is niet erg om deze leegte binnen in jezelf te voelen als je accepteert dat die nooit van buitenaf kan worden gevuld. Van binnenuit kun je hem vullen door te dansen, te schrijven, te schilderen of kunst te maken in welke vorm dan ook.

Ik breidde de oefening nog uit voor mezelf:

  1. Vanuit die scheur, kijk wat er ontstaat. Zie je er iets in verschijnen? Geef dat vorm met een stift, een zwart stiftje of iets anders.
  2. Kleef het vierkant met 2 papiertjes in je schrift en schrijf er de boodschap van dat ding dat je vond rond.

Een variant op de alombekende “Wat zie je in de scheur in de muur.”-oefening.

Boek: Solyom Anna, Kaizen, elke dag wat meer magie in je leven. Uitgeverij business contact, 2019.