Een detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Tijdens een detox reinig je de organen in jouw lichaam door middel van een dieet, vasten, massage, voetreflex, supplementen … Er zijn veel manieren om het te doen: van een milde detox met het eten van gezonde maaltijden tot het vasten op water (en zelfs het ‘droog vasten’ of het vasten zonder water). Hiermee ontdoe je je lichaam van opgestapelde, schadelijke stoffen. Na een detox voel je je weer fit en krijg je meer energie.

Een detox kan je alleen doen (wanneer het een milde vorm is zoals gezonder eten), maar kan je ook onder begeleiding van een naturopaat (natuurlijke gezondheidsbegeleider) of arts doen. Dat laatste doe je best wanneer je wil sap-vasten of vasten op water.

Ik doe het regelmatig zo’n detox, en eigenlijk wou ik deze keer een hele week vasten op water (14 dagen is me ooit al gelukt). Maar ik voelde meteen de eerste dag dat het heel moeilijk zou worden: ik moest blijven doorwerken en opstaan voor de kinderen … Geen ideale situatie om je slap en energieloos te voelen (een bijeffect van een vastenkuur). Dus stelde mijn man me voor om ‘intermittent fasting’ (onderbroken vasten) te doen. Bij deze vasten-methode vast je gedurende een aantal uren en eet je nadien weer.

De meest milde vorm die je kan doen (en die ik veel mensen aanraad): is het 16/8 vasten: in een periode van 8 uur eten (het eetvenster van je dag) en 16 uur je maag laten rusten en vasten (waaronder tijdens het slapen). Bij het vasten eet je niets maar mag je wel nog water, bouillon, vers groentensap (niet teveel) en thee drinken. Hier vind je er een heel gegrond artikel over. De moeilijkere versie is die die ik al 4 weken volhou: 1 dag eten, 1 dag niet (dus 36 uur vasten). Maar die versie kan je niet zomaar doen, als je er niet veel van weet en niet begeleid wordt.

Het heeft me in ieder geval al veel deugd gedaan. De eerste drie dagen zonder eten waren wat vervelend, maar het lichaam past zich aan: ik ben niet draaierig meer als ik opsta ‘s morgens, ik heb geen hongerbuien meer, ik kan naast mensen zitten die eten (dat ging in het begin niet), ik voel me fit, ik kan dingen dragen en werk verrichten, … Ik besloot er nog 2 weken aan te breien en vervolgens een gezonde manier te vinden om verder te leven. Met één dag vasten per week, dat is al beslist. Een mens is niet gemaakt om 24u/24 te eten en om 7dagen in de week te eten. Een dag minderen, een sombere dag, is altijd gezond.

Deze blog is geen medisch advies. Vasten is iets dat best onder begeleiding wordt gedaan en zeker moet bekeken worden van persoon tot persoon, van lichaam tot lichaam. Raadpleeg een gezondheidsbegeleider of een arts om te kijken of jouw situatie passend is voor een kuur en voor welke soort kuur. Zoek begeleiding want dan wordt jouw vasten makkelijker een succesverhaal.