Januari is blok- en examenmaand aan de universiteit. Ik heb dus anderhalve intense maand achter de rug waar ik moest balanceren tussen gezin en studeren. Maar vooral: 7 examens moesten afgelegd worden. Toen ik eind december vooruitkeek naar wat er me te wachten stond, leek het onmogelijk … en toch zou ik het moeten doen. Dus besliste ik enkele kleine veranderingen in mijn leven aan te brengen in de hoop dat het me zou helpen de examens te doorstaan. En doorstaan deed ik ze ! Beter dan in juni het jaar ervoor zelfs. Ik wijt het helemaal aan deze enkele truukjes die ik toepaste. Ik deel ze graag met jullie, want ik denk dat ze ook tijdens het dagelijks leven nog heel toepasbaar kunnen zijn. Voor deze ‘gezonde’ truukjes hoef je niet in examenmaand te zitten. Iedereen vaart er wel bij.

TIP 1: De suiker stoppen.

Ik begin meteen met de minst populaire: stoppen met suiker. De vorige examens stopte ik mezelf vol met puntzakken snoep (ja, ja, jullie horen het goed) om wakker te blijven (ik ben geen koffiedrinker) en om het vol te houden. Deze keer stopte ik met alle dessertjes en snoep en koekjes en ijsjes en wat dan ook van suiker vanaf 13 november (ik weet het nog goed want ik zei neen tegen het lekkere verjaardagsdessert op mijn zus haar feestje). Het enige dat ik mocht eten was 2 stukken zwarte chocolade per dag.

TIP 2: Water !

Vanaf midden december begon ik de volgende tip toe te passen: ik begon 2 liter water per dag te drinken. Ik installeerde een App op mijn GSM om me eraan te doen herinneren dat ik regelmatig een glas moest drinken. Ik drink zonder problemen water, alleen vergeet ik vaak te drinken en voor ik het weet is de dag om en heb ik één glas binnen. Ik dacht: water voor de hersenen, het kan maar goed zijn, en begon te drinken.

TIP 3: De uren voor middernacht.

Vorige examenperiodes bleef ik doorgaan tot soms 1u in de nacht. Deze keer besloot ik zo goed als nooit na middernacht te gaan slapen. Ik probeerde eerder voor middernacht in bed te kruipen: rond 10u of 11u. Nooit ergens een wetenschappelijke uitleg voor gevonden, maar ik voel persoonlijk dat als ik na middernacht ga slapen, en nochtans voldoende uren kan slapen, ik altijd moeër opsta, dan als ik hetzelfde aantal uren geslapen heb, maar voor middernacht begonnen ben. Dus soms ging ik eerder om 9u slapen en stond om 5u op om terug te beginnen, dan door te duwen tot na middernacht.

TIP 4: De kuisvrouw

Ik nam een kuisvrouw. Want ik moest eerlijk zijn tegen mezelf: het was allemaal teveel om te bolwerken. Ik moest IETS delegeren. En zo kwam ze ons leven binnen en redde mijn examens. Delegeren is echt iets dat vrouwen meer moeten leren !

Ik heb in ieder geval besloten om deze tips nog verder toe te passen en er nog wat anderen aan toe te voegen. Ik hou jullie op de hoogte van wat die zijn en wat het resultaat daarvan is. In ieder geval kan ik terugkijken op 7 geslaagde examens en ben ik meer dan heelhuids uit die periode gestapt!