Velen van ons lopen zoals kippen zonder kop rond en zien de tijd nauwelijks voorbijvliegen. Ook dingen zoals de feestdagen verdrinken in ‘moetes’ en verplichte nummertjes en waslijsten aan to-do dingen. Vorige jaar testten Inge en ik een ritueel uit voor onszelf dat ons heel wat meer diepgang bracht in het leven en in ons einde jaar.

Dit jaar deelden we het met een groep. Wat een mooie belevenis was dat! Nin-Anna, de samenwerking die Inge en ik hebben, wil met rituelen, symboliek, creatieve therapie en verhalen, de magie in het leven van de mensen terugbrengen. De feedback was overdonderend enthousiast en bij momenten echt ontroerend. En wij in ons element natuurlijk want we voelden dat de deelnemers hadden gevoeld wat wij ook hadden gevoeld: het poëtische, diepe, magische van het leven.

Diepgang is iets dat vaak echt gemist wordt in ons dagelijks leven. We blijven heel rationeel en vaak aan de oppervlakte. Maar dingen omzetten in rituelen, in aandachtige handelingen die een bepaalde symboliek met zich meedragen … dat is, voor ons althans, ontzettend belangrijk. Het legt de nadruk op bepaalde gebeurtenissen en overgangen in het leven. Het zet ze in de verf en het zorgt ervoor dat we er niet zomaar voorbij rushen.

Wat ik zelf ook gemerkt heb, is dat het niet enkel gaat over het verzinnen van bepaalde symbolische handelingen, maar het gaat ook over in het hier en nu zijn op dat moment. Je aandacht volledig op je handelingen zetten, je handelingen vertragen, je ademhaling verdiepen … Een ritueel is niet enkel wat je doet, het is ook hoe je het doet: een hele lichaamshouding en een aandachtige focus.

Het was in ieder geval, zowel voor ons, als de deelnemers voor herhaling vatbaar! Inge en ik hadden al inspiratie voor een ander ritueel dat we dan meer dit jaar uittestten. Het wordt vast even magisch, maar laten we eerst 2020 be-leven.

Pin It on Pinterest

Share This