Deze week ging ik naar een workshop Soulcollage©. Ik wist al langer wat het was, had ooit de korte uitleg gekregen, het boek gekocht, maar nooit gelezen en nu kreeg ik de kans om gewoon te gaan genieten van de professionele begeleiding van iemand anders.

In een prachtige, rustgevende schuur lag al het materiaal klaar: kartonnen, plastiekjes om de creaties in te steken, snijmatjes en scharen, tijdschriften en heel wat lekkers, een rustig muziekje en een open haard. Perfect voor een rustige namiddag kaarten creëren. En stil dat het werd! De uren vlogen voorbij.

Nu ben ik terug thuis, een pakje kaarten rijker. Het kriebelt natuurlijk om met de kaarten en mijn dagboek aan de slag te gaan. Dit zijn enkele suggesties van hoe ik meestal met kaarten werk:

  1. Trek of kies een kaart voor vandaag. Voel even bij jezelf: Wat weergalmt er in jezelf? Wat zie je op de kaart? Wat voel je bij de kaart? Schrijf er spontaan een bladzijde over: wat komt er in je op als je de kaart ziet?
  2. Trek of kies een kaart voor vandaag en geef de sfeer ervan weer in vorm, lijn en kleur. Geef de kaart een titel.
  3. Trek een kaart. Kijk er eens goed naar. Schrijf 3 à 5 woorden die in je opkomen. Schrijf hier vervolgens een zin/korte tekst mee
  4. Een suggestie van de lesgeefster van de namiddag zelf: laat de kaart aan het woord. Schrijf zoveel mogelijk de startzin “Ik ben diegene die … (en vul zelf aan)” onder elkaar tot er niets meer komt.
  5. Een suggestie van mezelf dat erop lijkt: Laat een kaart spreken: trek er eentje uit de stapel en laat ze antwoorden op de volgende zinnen: “Ik ben … “, “Ik nodig je uit om …”, “Ik geef je …”, “Ik leid je naar …”, “Ik wens je …”. Wat had de kaart je te vertellen?
  6. Stel jezelf 3 vragen: waar stond ik vroeger? Waar sta ik nu? Waar ga ik naartoe? Trek bij elke vraag een kaart. Teken de kaarten over in je schrift. Schrijf bij elke kaart iets dat een antwoord zou kunnen bieden op de vragen.
  7. Schrijf een elfje of een haiku bij de kaart.

Heb je geen soulcollage kaarten? Dan kan je deze oefeningen even goed doen met een orakel dat je in je kast hebt liggen of met een tarot-dek.