Ik was 15 toen ik voor het eerst met de trein naar Antwerpen ging en de boekenbeurs bezocht. Ik ging er naartoe om een handtekening te krijgen van mijn favoriete tekenaar. Ik kwam in het Walhalla van de boeken terecht, maar niet enkel de boeken vielen me op, ook de schrijvers die er aan tafeltjes zaten en signeerden. Ik schreef zo graag en droomde dat ik ooit op een dag een boek zou geschreven hebben om dan ook aan zo’n tafeltje te zitten.

Deze maand november was het zover: het boek bestond al 2 jaar, maar ik kreeg de kans om een workshop voor Creatief Schrijven te geven waarna ik mocht signeren bij Agora. Ongelooflijk !

Voor de workshop baseerde ik me op het boek van Elizabeth Gilbert: Big Magic. Een boek waarin ze vertelt over creativiteit en over wat een leven met creativiteit is. Ze zegt dat er moed nodig is voor creativiteit. Dat er in elk van ons schatten verborgen zitten en dat de wereld wacht dat je ze naar buiten brengt. Dat je niemands toestemming nodig hebt om een creatief leven te lijden. Het is gewoon je geboorterecht. Elizabeth schrijft dat je het beste werk kan verrichten als je volledig samenwerkt met inspiratie en mysterie. Soms denken mensen dat het geen zin heeft om ook nog eens iets op de wereld te zetten: alles lijkt al ooit geschreven of gemaakt. Ja, zegt Gilbert, alleen nog niet door jou. Ze zegt je in het boek authentiek te zijn en niet origineel. Dus laat je niet ontmoedigen door het feit dat iemand het al deed.

Ze zegt dat ideeën in de lucht hangen als zeepbellen. Ze komen je bezoeken. Aan jou om ja of nee te zeggen. Dus maakte ik een zeepbel (uit piepschuim, leuke kleurtjes en glitter) waarin ik allerlei verrassende dingen stak waaruit de deelnemers van de workshop konden ‘plukken’ en dan creatieve schrijfoefeningen mee moesten doen. Ik had er in ieder geval plezier in: in het maken van de workshop en het geven ervan.

Tenslotte zegt Gilbert dat het moeilijkste moment als creatieveling niet zozeer het vinden van inspiratie is, maar wel het doorzetten om er iets mee te DOEN of door te zetten wanneer de dingen niet helemaal natuurlijk vloeien. Maar, zegt ze, ga ervan uit dat je creatieve werk evenveel van jou houdt als jij van je creatieve werk. Geef jezelf dus de toestemming om gewoon te beginnen zonder het te overdenken en te verknallen voor jezelf, (vaak nog voor je begint). Iedereen begint klein, dus klein beginnen is ok. Creëer zonder verwachting en kijk daarna naar wat je deed zonder oordeel en met openheid en nieuwsgierigheid.

Achteraf bij het signeertafeltje bedacht ik me dat veel van haar wijsheden me hier naartoe hadden geleid. Ik glimlachte diep naar die 15-jarige binnenin mij. Ik wist dat ze keihard aan het genieten was.

Nog enkele goeie uit het boek:

“Een Creatief leven is een aanvullend leven, een uitvergroot en versterkt leven. Het is een groter leven, een gelukkiger, een uitgebreider en vooral een veel interessanter leven. Op deze manier leven – het voortdurend en koppig naar boven halen van schatten die in je verborgen zitten – is een kunst.”

“Doe wat je tot leven brengt. Volg je fascinaties, obsessies en drang. Vertrouw ze. Creëer wat een revolutie in je hart teweeg brengt.”

“Je kan je waarde meten aan de hand van je toewijding voor je pad, niet door je successen of mislukkingen.”