Een herfstweekend in oktober kwamen 9 vrouwen bij elkaar om samen intimiteit helemaal te doorleven. Intimiteit met zichzelf en intimiteit onder vrouwen. Gedurende heel het regenachtige weekend begeleidden Inge en ik hen met lichaamsoefeningen om te ontspannen, om zichzelf weer te leren kennen in het lichaam, om sensualiteit te voelen … en daaraan koppelden we creatieve oefeningen in een dagboek, een intiem schrift waar elke vrouw voor zichzelf de belevingen in kon weergeven en steeds dieper in zichzelf kroop. Er werd een hoop gelachen. Maar ook een hoop verdiept en gevoeld.

De vrouw doet veel de dag van vandaag. Soms drie jobs tegelijkertijd (want we rekenen een huishouden en kinderen tot een job). Daarbij raakt ze soms van haar lichaam en nog meer van haar seksualiteit/sensualiteit verwijderd. Het doen-doen-doen eisen hun tol: veel vermoeidheid, soms veel frustratie en soms veel verdriet. Het eist zijn tol bij de vrouw zelf, maar ook in het huishouden dat ze runt, de omgeving, haar relatie(s) en haar kinderen.

De tao voor de vrouw is een visie op vrouwelijkheid dat erop gericht is om de vrouw dichter bij zichzelf te brengen en de vrouwelijke kwaliteiten zoals begrip, mededogen, vertraging, zorgzaamheid en overgave opnieuw te waarderen. De tao biedt oefeningen om de vrouwelijkheid en de sensualiteit in elke vrouw te voeden. Het zijn oefeningen die gericht zijn op ontspanning, op het leren kennen, voelen en gebruiken van het vrouwelijke lichaam en voor diegenen die wensen door te gaan: een introductie tot het Jade-ei.

Een intiem weekend was het: in een geborgen zolder, met de tikkende regen op het dak, de kleurtjes en schriften op een tafel, de matjes en warme dekentjes in een kring, wat lichtjes en lampjes … Bijna onbeschrijfelijk hoe verbonden de sfeer was.

Eén ding hebben we allemaal gevoeld dat weekend: Om de vrouwelijke essentie te voelen, moet je naar binnen gaan.