Wat was ik blij toen deze maand iemand in mijn workshop zei: “Ik ben gek van een Bullet Journal. Ik schreef me in voor jouw workshop want ik dacht dat jij zoiets gaf dat leek op een Bullet Journal. Na 2 sessies met jou, moet ik inzien dat wat jij doet helemaal niet lijkt op de Bullet Journal.” Ik teleurgesteld? Helemaal niet ! Ik heel blij ! En de persoon die het zei waarschijnlijk wel content met wat ik doe, want ze blijft alle workshops komen.

Heel blij met de opmerking omdat iedereen denkt dat wat ik doe zoiets is als een Bullet Journal of een Art-Journal … iedereen denkt dat ik maar wat schrijfopdrachten geef, of wat knutsel, of aan handlettering doe. Wel, lieve mensen, ik val daar ergens tussenin of tussenuit. “Wat jij geeft, heeft meer een therapeutisch effect,” zei de vrouw nog. Mijn basis blijft inderdaad creatieve therapie. Maar geef ik daarom echt therapie? Nee, dat niet, wel doe ik je wat stilstaan bij jezelf en bij wat er in je leven speelt.

Ik schreef al eerder over het verschil tussen de Bullet Journal en het Creatieve Dagboek. Laat het ons eenvoudig houden: een Bullet Journal is in sé een soort zelfgemaakte agenda waar je op een heel handige manier je to do-lijstjes in kwijt kan. Veel mensen maken er bovendien iets kleurrijks en iets creatiefs van, maar het kan ook heel eenvoudig en sec. Het Creatieve Dagboek is een dagboek (geen agenda), waar je op een kleurrijke, beeldende én schrijvende manier je leven in kwijt kan, herinneringen in kan opslaan, dingen op een rijtje kan zetten en jezelf mee kan transformeren.

Er is een dunne lijn, dat wel, want in een Bullet Journal gaan mensen algauw hun leven weergeven en in een Creatief Dagboek kan je ook je planning kwijt. Maar hey, what’s in a word? Ik ben al lang blij dat iemand het verschil gevoeld heeft én blij dat mensen over de hele wereld met zichzelf aan de slag gaan … of het nu met een Bullet Journal of een Creatief Dagboek is.