De voorbije 3 jaar leerde ik verhalen gebruiken om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Verhalen kunnen namelijk een essentiële rol spelen in het verwerken van de levenservaringen van het individu.

Deze herfst organiseerde ik voor het eerst een weekend rond een verhaal voor mensen. Samen met mijn ‘partner in crime’, Inge, spendeerde ik de hele zomer met het lezen en voorbereiden van het verhaal dat we gingen gebruiken: Demeter & Persephone, een mythe over moeder en dochter en over het vrouw worden.

Met een verhaal werken heeft iets magisch, niet enkel voor de deelnemer(s) waarmee je het verhaal bespreekt en bewerkt. Ook voor ons, als begeleiders, gebeurt er iets. Drie maanden lang leefden we met het verhaal. Of het verhaal leefde met ons, het was soms wat verwarrend en soms oncontroleerbaar. Demeter & Persephone leken overal aanwezig. Hun energie werd soms bijna tastbaar. Zoals toen ik een beeld maakte van klei bijvoorbeeld, en hun beeld plots mijn beeld werd, mijn relatie met mijn dochter. De shift van een fictief verhaal naar mijn persoonlijk verhaal was bijna voelbaar.

Het is vreemd te voelen hoe het verhaal jou bewoont of hoe jij het verhaal bewoont. Je weet op den duur niet meer in welke richting het te bekijken. Maar hetgene ik wel weet, en mijn ‘partner in crime’ ook, is dat op deze manier werken met een verhaal je transformeert … van binnenuit.

Meer info over het werken met verhalen? www.nin-anna.com