Boek: Collage and keep. Knip, plak, creëer, speel en verbeeld je leven. – Eleanor Shakespeare

Dit boek kreeg ik van een vriendin, een poosje geleden. Het is een boek vol inspiratie voor collages en als je elke oefening doet, dan krijg je volgens mij een vrij volgeplakt boekje. Ik haalde er al heel wat oefeningen uit, maar maakte ze niet in het boek zelf (te bang om de mooie bladzijdes met oefeningen te bekladden … ik beken). Deze oefening wou ik met jullie delen. Ik heb hem ietwat aangepast uit eigen behoefte (want zo gaat dat met oefeningen in het dagboek: je past ze aan naar je eigen behoefte). De opdracht was om een lappendeken te maken in collagevorm (allemaal driehoeken) van souvenirs van je familie en vrienden. Ik maakte een lappendeken van vierkantjes: een collage van dingen waar ik op dit moment behoefte en goesting in had (goesting = zin voor de Nederlanders).

Wat heb je nodig?

 • tijdschriften
 • allerhande papier
 • wit papier
 • schrijfgerief
 • schaar en lijm
 • een pons in de vorm van een vierkant (of een driehoek)

Wat doe je?

 1. Spontaan schrijven: schrijf een wit papier vol over waar je op dit moment behoefte aan hebt.
 2. Zoek nu allerlei papier of tijdschrift-prenten bij elkaar die vertegenwoordigen waar jij behoefte aan hebt.
 3. Neem je pons en pons uit al je papier (ook het volgeschreven papier) allemaal vierkantjes.
 4. Maak nu op een hele bladzijde een collage van alle vierkantjes zodat je een lappendeken krijgt van prenten, stukjes tekst en gekleurd papier.
 5. Voel je hoe dit lappendeken je kan verwarmen ?

Veel collageplezier !

P.S. Een pons is zoals een ‘gaatjesmachine’ voor papier, maar dan in een bepaalde vorm. Ponsen vind je in allerlei groottes en vormen: sterren, hartjes, vierkantjes, cirkels … noem maar op. Opgepast: gebruik een pons nooit op nat papier of op gelijmd (nog vochtig) papier, want dan maak je het mes stuk. Het papier moet steeds goed droog zijn. Gebruik je pons ook niet met zacht Japans papier of zijdepapier. Te dun papier werkt niet.