Of zullen we het eerder rustgevend-reinigend ritueel noemen? In het fantastische boek “Le Carnet de Deuil” van Nathalie Hanot vind je verschillende oefeningen om met rouw en verlies om te gaan. Allemaal gebruik makend van ‘het creatieve dagboek’. Maar verschillende van de oefeningen zijn niet enkel goed voor mensen die met verlies te maken hebben. Sommige oefeningen kan je zelf gewoon ook gebruiken voor je eigen psychische gezondheid.

Deze oefening uit haar boek kan je 21 dagen als ritueel uitoefenen en dan voor jezelf kijken welk effect het op je heeft. Het is een oefening om om te gaan met zorgen en piekergedachten. De oefening is gebaseerd op een energetische therapie (van Maître Saint-Germain) en op het vertrouwen hoe alles zich ontvouwd voor ons in het leven.

  1. Teken jezelf in het midden van het blad. Een eenvoudig stokmannetjes met wat kleurtjes is goed. Of kleef een foto van jezelf op.
  2. Ga nu even goed zitten. Adem enkele keren diep in en uit en kijk naar jezelf op dat blad. Teken dan een beschermingsbubbel om jezelf heen. Doe dit met een gouden kleur (stift, verf …) en met de intentie dat het een bubbel is die je beschermt tegen negatieve energieën, maar die wel doordringbaar is voor de goede.
  3. Aan de buitenkant van de gouden bubbel ga je vlammetjes opkleven (te kopiëren uit haar boek achteraan of je tekent/print zelf vlammetjes op een apart blad die je kan uitknippen). Voor je ze op kleeft, schrijf je eerst woorden op die de dingen vertegenwoordigen waar je over piekert of je zorgen over maakt. Volg dus het volgende ritueel: je schrijft een woord op van een piekergedachte, je kleeft er een vlam bovenop terwijl je zegt of denkt “Ik geef het aan de vuur van de transmutatie”, je kleurt de vlam. En je doet dit hele ritueel opnieuw voor de volgende piekergedachte.
  4. Doe deze stapjes zo verder tot je al je zorgen achter vlammetjes op papier hebt staan en je al je piekergedachten hebt toevertrouwd aan de vlam.

De vlam van de transmutatie is de grote energie die negatieve dingen reinigt of geneest. Geloof je niet bepaald in die vlam van Maître Saint Germain? Ook goed. Eigenlijk gaat dit ritueel gewoon over het loslaten van piekergedachten en erop te vertrouwen dat het leven er haar ding mee zal doen op de manier waarop ze ze moet doen. Met andere woorden: vertrouw erop en laat gaan.

Volgens Nathalie doet het echt wel iets als je het 21 dagen volhoudt. Ze schrijft in haar boek dat we goed moeten onthouden dat onze zorgen vaak niet de realiteit weerspiegelen, dat het maar gedachten zijn. Het is mogelijk om deze gedachten te helen door dit symbolisch, praktisch, creatief ritueel die de verbeelding gebruikt. Ze raadt dan ook aan om elke keer dat er overdag een piekergedachte opkomt even te stoppen, te zeggen “Ik geef het over aan het vuur, zij zorgt ervoor, ik heb haar mijn angsten toevertrouwd, zij zal er wel voor zorgen.” 21 dagen volhouden zou een verandering teweeg brengen in ons veiligheidsgevoel.

Het proberen waard, vind je niet?

“Le Carnet de Deuil” – Nathalie Hanot – Ed. Le Jour