Vrouwelijk Manifest – Matreyi Piontek.

Dit boek is nog niet uitgelezen, maar het vraagt gewoon om oefeningen in het dagboek, dus ik wou jullie er niet van weerhouden. Het is een boek over vrouwelijkheid. Over de diepe essentie van wat vrouwelijkheid kan zijn en hoe het kan (terug)gevonden worden. De schrijfster, Matreyi Piontek, zegt dat water staat voor vrouwelijkheid. Dus dacht ik aan een oefening die ik van Nathalie Hanot had geleerd, zij het in een andere context: in water schrijven.

Matreyi Piontek zegt zelf dat haar bedoeling is om heel het boek lang vragen te stellen die je doen nadenken over je vrouwelijkheid en dat het misschien de moment is om een dagboek te starten (aha !) om antwoorden op deze vragen een plek te kunnen geven. Ze vertelt dat water vloeibaar en stromend is en dat de vrouw haar zachte energie ook zo moet kunnen stromen. “Stromend zijn geeft vrouwen een vrouwelijk basisgevoel.” Ze stelt voor om even je relatie tot water en vrouwelijkheid te onderzoeken door de volgende vragen te stellen:

  • Denk na over de kwaliteiten van water en wat die kwaliteiten voor jou en je dagelijkse leven voor betekenis hebben.
  • Hoe voel je water aan? Hoe sta jij tegenover water?
  • Hoe voelt jouw water aan? In wat voor toestand bevindt het zich?
  • Bekommer je je om de zuiverheid van dit water?
  • Welke methoden over het zuiveren van je water ken je?

Ik transformeerde de oefening op deze manier in mijn creatief dagboek:

  1. Ik trok lijnen met wit vet pastelkrijt als golven over mijn blad.
  2. Ik maakte met water en wat blauwige waterverf mijn blad nat.
  3. Ik schreef tussen de kromme, stromende lijnen met zwarte Chinese inkt en een schrijfpen: over water, mijn relatie tot water, mijn relatie tot mijn vrouw-zijn …

Sommige letters waren groot, anderen weer kleiner … alles hing af van de lijnen en dus liet ik mijn pen gaan op de golven. Heerlijk hoe de letters uit elkaar spatten en hoe het water en de inkt begonnen te stromen over mijn blad. Oncontroleerbaar … daar gaat vrouwelijkheid toch ook over, niet ?