Vrede kun je leren – David van Reybrouck & Thomas d’Ansembourg

Dit boekje is klein en fijn, maar bevat een belangrijke boodschap: vredevol omgaan met jezelf en de medemens kan je leren !

En volgens de schrijvers start het met het onderhouden van een mentale hygiëne. Ze onderstrepen het belang van het aanleren van rituelen om de psychische zelfzorg te bevorderen. “Want,” zo schrijven ze, “we verzorgen ons vel, maar verwaarlozen onze vrede.” En met vrede bedoelen ze onze innerlijke vrede die dan weer een invloed heeft op onze uiterlijke vrede (lees: onze relaties met anderen en met de wereld).

Ware het niet dat dit nu eens de boodschap is die ik probeer te brengen met het Creatieve Dagboek. En ware het ook niet net dat verschil dat ik zie tussen mensen die regelmatig in hun dagboek werken (en dus zo aan hun mentale of psychische hygiëne werken) en mensen die het niet doen.

Ziehier mijn ritueel dat ik meestal ‘s morgens uitvoer om goed voor mezelf te zorgen. Dit doe ik naast het wassen en tandenpoetsen en gezond ontbijten. Die laatsten kent iedereen … het eerste, daar maar ik jullie hopelijk enthousiast over.

  1. Teken 3 vakjes op je blad (of cirkels met een glas).
  2. Schrijf in het eerste vakje wat door je hoofd ‘spookt’. Schrijf zonder censuur, zonder spelling. Schrijf eerst in de ene richting. Draai dan je blad om en schrijf er terug over in de andere. Dit heet onleesbaar en ‘gebreid’ schrijven.
  3. Teken in het tweede vakje het ‘weerbericht van je dag’. Doodle, kleur, teken iets waar je zin in hebt, wat in je hoofd spookt of een detail van wat je op een afbeelding (tijdschrift, boek, tarot- en orakel kaarten) ziet. De bedoeling is om lijn, vorm en kleur te gebruiken. Het hoeft niet representatief te zijn. Het gaat om je innerlijke weergeven en/of pure ontspanning opzoeken.
  4. Kleef in het laatste vak een prent uit een tijdschrift. Je kan een prent kiezen (dat neemt vaak meer tijd in beslag) of je kan ook je tijdschrift gewoon openslaan op een bladzijde en uitknippen wat het ‘toeval’ je geeft. Je kan ook, over de tijd heen, prenten verzamelen in een doos. Daaruit kan je weer een prent kiezen of een prent trekken. Kleef die op. Schrijf er iets bij. Zie je een verband met dat wat je in vakje 1 en 2 deed?

3 eenvoudige vakjes, elke dag. Even inchecken … checken hoe je je voelt en wat er vanbinnen beweegt. Een ritueel dat 3 expressie-talen gebruikt en tegelijk een moment om ‘even stil te staan’ presenteert. Het hoeft maar 15 minuten tijd in te nemen, maar het kan ook uitlopen natuurlijk … wanneer je je innerlijke vrede zo voelt, dat je niet onmiddellijk wil stoppen met ze te voelen.