“Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen windmolens.”

Omgaan met verandering, een nieuwe vorming voor ondersteuners van het ONW-Centrum. Slechts een klein groepje mensen durfden (of konden) zich inschrijven . Omgaan met verandering, en dus meestal het in de ogen zien van verlies van iets, een situatie of iemand, is geen gemakkelijk thema. En toch … voor onze psychische gezondheid is het goed om er tijd voor te maken en stil bij te staan. “Het doet eigenlijk deugd om er eens 3 uur stil te staan bij mijn verhaal,” zei iemand. “De creatieve insteek zorgt ervoor dat je iets DOET met dat wat veranderd is. Je hebt de indruk dat je ermee aan de slag gaat,” zei iemand anders. Creatieve technieken zorgen ervoor dat je op een andere manier omgaat met emoties die niet altijd gemakkelijk zijn. Ze werken dieper in, op een ander niveau en werken ook langer door. Het is door even stil te staan en het in beelden om te zetten dat de verandering kans krijgt om zijn plaats in te nemen in je leven en dat de verandering kan omgezet worden in transformatie: het transformeren van jezelf of van je leven.

Of zoals de quote het zegt: “Even stilstaan is soms een hele vooruitgang.”

Ik ben blij dat een klein groepje, in een veilige omgeving, gedurfd heeft om stil te staan bij iets in hun leven dat veranderde. Ik ben blij dat ze zichzelf die tijd gegund hebben. Meer mensen zouden zichzelf dit kunnen gunnen … om zo te werken aan hun psychische gezondheid. Iets wat we vaak vergeten tussen het gezonde eten, sporten en voor ons lijf zorgen door.

“The secret of change is to focus all your energy, not on fighting the old, but on building the new.” – Socrates