Niet zo lang geleden kwam ik op Facebook één van die plezante prentjes tegen waarbij je via je geboortedatum kon opzoeken welk dier bij je paste (nee, niet de Chinese kalender, maar wel de Celtic Animal Zodiac). Of het nu correcte informatie is of niet doet er op zich niet toe, daar ga ik het ook echt niet over hebben. In de comments las ik een vrouw die flipte op het feit dat haar dier blijkbaar een slang was.

Schreef ze: “EEN SLANG ! Perfect ! Maar wat ben ik hier nu mee? Want slangen zijn toch niet zo’n ‘bevallige’ dieren. Ze zijn nog steeds het symbool van gluiperige, oneerlijke persoonlijkheden en zijn zelfs walgelijk voor sommige mensen.”

Waarop ik antwoordde: “En ze staan ook voor transformatie (omdat ze hun oude vel afgooien en een nieuwe krijgen) In één van mijn boeken staat geschreven: de slang is het meest primitieve symbool van instincten. Meestal staat ze symbool voor seksualiteit en levensenergie (denk aan de kundalini slang/energie). De slang die in zijn eigen staart bijt staat voor eenheid en vereniging tussen het materiële en het spirituele. Opgegeten worden door een slang staat voor de wens om één te worden met het universum en zich willen verliezen in tijd en ruimte. Een slang die rond een tak slingert, staat voor onbewuste krachten in jezelf die klaar zijn om te transformeren en bevrijd te worden voor heling, hergeboorte en vernieuwing. ”

Natuurlijk is er ook een negatieve zijde aan de slang, zoals die vrouw zei, maar dat is het nu net met symbolen. Er is altijd een schaduwzijde en een lichtzijde, aan élk symbool. Sommige symbolen associëren we meer met positieve dingen, zoals de zon, en sommige vaker met negatieve dingen, zoals een slang. Maar de slang kan ook een krachtig positief symbool zijn (anders zouden de koningen van Egypte de slang niet zo veel gebruikt hebben op kleding of juwelen) en de zon heeft ook een schaduwzijde (denk maar aan het verschroeiende en vernietigende van de warmte en de stralen).

Sinds ik klein ben, is mijn favoriete dier een spin. Vraag me niet waarom. Buiten het griezelige, zie ik ook pure creativiteit in dit dier (dankzij haar mooie webben). Alles hangt ervan af hoe je ernaar kijkt.

In de Celtic Animal Zodiac ben ik een zeepaardje. Als schaduwzijde zie ik hier iets dat té lieflijk is en weinig kracht bezit. Maar aan de lichtzijde zie ik hier gratie, schoonheid en magie.

En jij ? Welk dier ben jij? Welke lichtzijde en welke schaduwzijde zie jij in dat dier?

 

Op deze manier met symbolen leren werken, heeft niets zweverigs, maar is een krachtige manier om je creativiteit te trainen via associatie. Bovendien leer je hierdoor altijd iets over jezelf.