Het Creatieve Dagboek heeft een beetje een ongelukkige naam.

Niet alleen denken veel mensen dat ze niet creatief zijn (PEUEUEUEUT, FOUT !), maar geeft het bovendien het gevoel dat je het elke DAG moet doen. Zo nog deze week een persoon die het gevoel kreeg dat ze het MOEST doen om er de vruchten van te plukken. “Ik wou deze tool zo graag leren kennen en ik bedenk de laatste tijd dat ik het niet genoeg doe en er niet genoeg tijd in steek.”

Moest het een zangwedstrijd zijn, zou ik weer op de ‘PEUEUEUT’-button drukken. NEE, je hoeft een creatief dagboek niet elke dag te doen.

Het Creatieve Dagboek is een handig hulpmiddel, een tool, om aan zelfexpressie en zelfreflectie te doen. Je KAN dat elke dag doen, voor het slapen gaan bijvoorbeeld, maar je MOET niet. Je kan even goed je dagboek enkel vastpakken als het even moeilijk gaat in je leven of tijdens je vakanties, wanneer je er meer tijd voor hebt.

Het is dus handig om het te kennen, om de technieken wat te leren en verder te weten dat het er voor je is, weten hoe je ermee aan de slag kan gaan wanneer je even de dingen op een rijtje wil zetten of een bepaalde emotie een plaats wil geven, wanneer je iets positiefs kracht bij wil zetten of doen groeien in je leven, MAAR het hoeft echt niet elke dag.

Het is wel zo dat uit onderzoek met schrijftherapie (van James Pennebaker) is gebleken dat mensen die 4 keer per week 10 minuutjes in een dagboek schreven (en dus nog niet eens beeldend werkten zoals in een creatief dagboek) hun witte bloedcellen (lees: immuniteit) zagen stijgen, hun depressieve gevoelens zagen dalen en zo nog wat van die spectaculaire resultaten. 4 keer 10 minuutjes per week is dus ook niet elke dag. Wil je dus iets aan je psychische hygiëne doen MET bijwerkingen op je lichamelijke gezondheid? Ga er dan voor, zou ik zo zeggen. Het is echter wel belangrijk dat het een plezier blijft ! Anders pluk je er een ander soort vruchten van: die van vermoeidheid, dégoût en verplichting.

Zie een Creatief Dagboek niet als het zoveelste verplichte dingetje meer op je TO DO lijst, maar eerder als een goede vriend die er voor je is wanneer jij dat graag wil of nodig hebt én die je dus bovenhaalt wanneer het voor je past.

 

Geschreven voor K.