Toen ik deze avond mijn volgende nieuwsbrief voorbereidde, stuitte ik op een lief berichtje dat ik een tijdje geleden over het oog gezien had. Het was iemand die zich uitgeschreven had voor mijn nieuwsbrief. Wanneer je dat doet, mag je een reden opgeven. En dit was haar bericht:

Lieve Sarah, Alles wat je doet vind ik super ! Maar ik krijg te veel info (niet alleen van jou) en kan niet alles volgen/doen. Het beste verder ! Lieve groeten, C

Samen met het gevoel van teleurstelling, dat ik steeds moet verwerken wanneer iemand zich uitschrijft, had ik een gevoel van warmte naar deze vrouw toe. Omdat ze me zo’n lief woordje schreef, maar vooral omdat ze de boodschap schreef die ik vandaag moest horen.

Het is niet gemakkelijk om iets te ondernemen zoals dit: een Creatief Dagboek in de wereld zetten. De mensen kennen de tool niet en begrijpen er vaak de meerwaarde niet van. Hoewel het Creatieve Dagboek in Angelsaksische landen (Amerika bijvoorbeeld) en Franstalige landen (Frankrijk, Zwitserland, Canada en zelfs bij ons in de Walen) heel populair is, lijkt Vlaanderen en zelfs Nederland wat achter te hinken. Het Creatieve Dagboek is moeilijk uit te drukken in woorden, het is de beleving die mensen over de streep trekt. Maar dan moeten mensen natuurlijk eerst over die eerste streep willen en durven komen. Mensen die het uiteindelijk uitproberen, zijn razend enthousiast. Aan de tool zal het dus niet liggen.

Hoewel ik oorspronkelijk dacht dat mensen om een heleboel redenen niet per sé tot bij het Creatieve Dagboek geraken, begin ik te vermoeden dat vooral een andere reden de hoofdreden is: de mens heeft teveel te doen. We worden overdonderd door een aanbod van workshops, boeken, films, informatie, lezingen, opleidingen, (weekend)activiteiten … ja zelfs blogmails zoals deze 😉 en we kunnen niet meer filteren. ‘t Is deze keer niet meer van willen, maar van kunnen. Geen enkel brein kan aan waar we op dit moment mee bezig zijn. Er is gewoon teveel …

Moedig dan dat deze dame voor zichzelf uitmaakt wat voor haar essentieel en belangrijk is en dat ze zulke lieve berichtjes stuurt om het dan nog eens duidelijk te verwoorden. “Decluttering” (de nieuwe rage van ont-spullen) gaat namelijk niet enkel om spullen, maar ook om het ons ontdoen van overtollige mails e.d. Ook ik heb dit al eens allemaal toegepast. Het helpt om rust te krijgen … in je huis, je programma, je hoofd en je mailbox.

Nu, laat ik duidelijk zijn, deze blog is geen schreeuw om U nu massaal uit te schrijven van mijn nieuwsbrieven. Ik hoop dag altijd dat mensen op de hoogte willen blijven van wat ik doe én nog even enthousiast blijven als ervoor. Het is echter wel een schreeuw om met z’n allen terug bezig te zijn met dat wat essentieel is: je zelf, dat wat in je leeft (leve het dagboek in dat geval !) en dat wat rond jou leeft (je gezin, je dierbaren). Bij deze verlaat ik U om mijn kids een knuffel te gaan geven voor ze naar dromenland vertrekken. En U? Wat voor essentieels gaat U nu doen?

Dank je wel C. voor je bericht. Jij ook het beste verder !