Dag 8, de eerste eetdag.

Maar hoe pak je dat aan? En wat mag je eten op zo’n eerste dag na zovele dagen niet eten …

Belangrijk is om nu een pak karakter te tonen zodat je je niet op het eten stort. Deze fase is misschien nog moeilijker dan niet eten of dan afbouwen. Blijf goed voor jezelf zorgen of zorg misschien extra voor jezelf. Mijn dag was fantastisch. Ik was zo blij dat ik weer kon eten, maar tegelijk voelde ik me beter, lichter en vol zelfvertrouwen. Mijn bedoeling nu is om gematigd en gezond te eten. Ik wil graag een voedingspatroon waarbij ik me goed voel en waar ik sociaal en emotioneel voldoening van krijg. Af en toe een dessertje, lekkere, volwaardige gezonde voeding … Ik kijk ernaar uit.

Menu voor vandaag:

  • ‘s morgens: thee (met honing)
  • Overdag: drink veel water
  • ‘s middags: eet één appel (rauw of gestoomd) en geniet van elke hap, eet traag.
  • namiddag: een stuk fruit, thee met honing en citroen
  • ‘s avonds: wortel-soep (zoek een recept online zonder melkproducten en zo eenvoudig mogelijk qua ingrediënten)

Het testen van voedingspatronen is nog niet gedaan. Deze Buchinger-detox vond ik alvast vrij haalbaar en gemakkelijk te volgen. Niet altijd simpel wanneer je voltijds moet werken en kinderen moet voeden natuurlijk, maar voor de rest wel te doen. Ik ga verder met testen. Ik weeg nu 5 kilo minder. Wat ik nu graag wil uittesten is in hoeverre hoeveelheden een invloed hebben op mijn gewicht. Ik zou het liefst die 5 kilo’s eraf houden (wie niet?). Geen idee of dit gaat lukken, normaal gezien kom je steeds je gewicht bij na een detox. Of ten minste een deel. Mijn plan is als volgt: ik ga de techniek van de Aziaten gebruiken. Al gezien dat Aziaten in kommetjes eten? En ze eten vaak kleinere hoeveelheden als wij. Aziaten die traditioneel eten (en geen vettig en suikereten uit het Westen consumeren) zijn slank en fit. In het Westen eten we niet alleen verkeerd (verkeerde vetten en veel suiker), maar eten we ook nog eens teveel. Iets dat ik opmerkte bij vriendinnen die slank zijn: ze eten kleine hoeveelheden. Ik begin dus te denken dat het niet alleen belangrijk is WAT je eet, maar ook HOEVEEL je eet. Verwar het niet met calorieën tellen. Want calorieën tellen heeft ook veel te maken met wat je eet. Ik wil graag alles kunnen eten en van alle voeding kunnen genieten, maar ik ben ervan overtuigd dat ik teveel eet en dat ik niet zoveel nodig heb. Ik, en zovele anderen, eten vaak uit goesting (zin) en niet uit honger.

De techniek van de Aziaten wil zeggen dat ik mijn eten in een klein kommetje schep en dat opeet. Na het eten van het kommetje voel ik: heb ik nog honger, of heb ik ‘goesting’? Als ik nog honger heb, neem ik opnieuw een klein kommetje, heb ik goesting dan stop ik. Ik voel dat ik karakter ga nodig hebben om dit te doen, maar ik wil het graag uittesten. Met kleine hoeveelheden werken is mezelf niet uithongeren, maar goed leren luisteren naar mijn lichaam én alles eten wat ik lekker vind. Want ook een ijsje zal in zo’n kommetje afgewogen worden. Luisteren naar mijn gevoel, mijn hongergevoel en mijn lichaam en dat terwijl ik geniet van alles wat ik graag eet. Deze detox was hiervoor een reset, en dan nu opnieuw opbouwen.