En toen werd het al Dag 7.

Dit is de laatste vastendag. Vasten doet niet alleen iets met je lichaam, maar ook iets met je geest. Je wordt er sterker door. Net zoals er in het onderwijs ‘de zone van naaste ontwikkeling’ bestaat (dat wil zeggen dat je leerlingen iets aanbiedt dat net buiten hun kennisveld ligt, maar toch niet te ver, om ze zo beter te laten evolueren), is er zoiets als een ‘principe van hormesis‘ voor alles wat gezondheid betreft. Hormese of hormesis (Grieks: ‘prikkeling’) is in de toxicologie het fenomeen dat een stof die in hoge dosis schadelijk is voor een organisme, bij lage dosissen positieve effecten kan hebben (homeopathie en vaccinatie is hierop gebaseerd). Hormese is het gunstige effect van een adaptieve reactie van het organisme op een milde stressor. Bijvoorbeeld: als je elke dag je douche eindigt met een koude straal water, dan stress je je lichaam. In het begin is dat zeer onaangenaam, maar na een tijdje, went je lichaam eraan … het is sterker geworden, het past zich aan. Hetzelfde geldt voor chemische stoffen, lichamelijke belasting of psychische stress. Door elke dag een klein beetje aan één van deze blootgesteld te worden, kan je jezelf trainen om psychisch en fysisch sterker te worden. Een beter idee dus dan 5 dagen te detoxen is elke week 1 dag op bouillon, sap, thee en water door te brengen. Dat maakt je sterker. Je lichaam went aan die ene dag en sterkt zich daarin.

Menu voor mijn lichaam vandaag:

 • ‘s Morgens: Thee (met 1 theelepel honing in per 1 liter en/of met wat citroensap in voor de smaak) en water, het liefst 2 tot 3 liter over de hele dag
 • ‘s Middags: 250 ml vers fruitsap van fruit en groenten
 • ‘s Avonds: 250ml groentenbouillon (recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost)
 • Belangrijk ! voor alle bouillon en sap: ga voor biogroenten en fruit ! Als je detoxt heeft het geen zin dat je je volstopt met pesticiden.
 • Poets je tanden eventueel wat meer als je je zorgen maakt over een ruikende adem.
 • Ga wandelen, ideaal gezien 1 tot 2 uur.
 • Neem een bad en masseer jezelf in met olie of bodylotion na je bad. Masseer je buik, volg je dikke darm.
 • Ga vroeg slapen.
 • Doe een dutje overdag met een leverpakking: een warmwater kruik gewikkeld in een vochtige handdoel, op je lever en jij gewikkeld in je deken in bed.

Menu voor de ziel:

 • Kijk naar alle vorige menu’s voor de ziel en kies er jouw favorieten uit.
 • Maak eens een afspraak voor een massage of voetreflex.
 • Schrijf in je dagboek!

Motto voor vandaag: De honger is weg, het lichaam is gevuld met voldoening.

Zin om mee te doen? Lees morgen meer !