Vandaag is het Dag 6.

Dit is de vierde en voorlaatste vastendag. Ik ga voor het eerst nog eens op de weegschaal staan … 4 kilo eraf. Gewichtsverlies mag niet het eerste doel zijn van vasten en detoxen, want meestal win je zoiezo alle kilo’s terug zodra je begint te eten. Maar … ik wil dat deze keer uittesten. De eerste keer dat ik lang detoxte (2 weken), viel ik 7 kilo af en won ik er daarna 9 bij. Iets wat me niet bepaald gelukkig maakte. Maar de frustratie van lang niet meer gegeten te hebben, won. Zo zie je maar dat detoxen ook veel te maken heeft met je psyche en met mindset. Deze keer voel ik geen frustratie en wil ik het daarna goed aanpakken. Hoewel gewichtsverlies niet mijn eerste doel is, voel ik me toch veel beter met die 4 kilo minder.

Menu voor mijn lichaam vandaag (idem de vorige dagen):

 • ‘s Morgens: Thee (met 1 theelepel honing in per 1 liter en/of met wat citroensap in voor de smaak) en water, het liefst 2 tot 3 liter over de hele dag
 • ‘s Middags: 250 ml vers fruitsap van fruit en groenten
 • ‘s Avonds: 250ml groentenbouillon (recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost)
 • Belangrijk ! voor alle bouillon en sap: ga voor biogroenten en fruit ! Als je detoxt heeft het geen zin dat je je volstopt met pesticiden.
 • Poets je tanden eventueel wat meer als je je zorgen maakt over een ruikende adem.
 • Ga wandelen, ideaal gezien 1 tot 2 uur.
 • Neem een bad en masseer jezelf in met olie of bodylotion na je bad. Masseer je buik, volg je dikke darm.
 • Ga vroeg slapen.
 • Doe een dutje overdag met een leverpakking: een warmwater kruik gewikkeld in een vochtige handdoel, op je lever en jij gewikkeld in je deken in bed.

Menu voor de ziel:

 • Denk aan mensen die je lief hebt. Schrijf hen eens een brief of een kaartje of bel ze eens op.
 • Probeer eens een halve of hele dag in stilte door te brengen en zelf niet te praten. Wat doet dat met je?
 • Schrijf in je dagboek !

Motto voor vandaag: Verlang naar beweging.

Zin om mee te doen? Lees morgen meer !