Ik sta een beetje achter met de artikels, maar omdat er toch nog vraag naar was, schrijf ik ze even allemaal af. Dan hebben diegenen die inspiratie nodig hebben, de nodige info om eraan te beginngen.

En toen werd het al Dag 5.

Dit is de derde vastendag. Misschien doe ik vandaag een uitzondering, want ik heb afgesproken tegen de middag met een vriendin. En toch, ik beslis zoveel mogelijk het traject te blijven volgen, dus het wordt waarschijnlijk een soepje met een thee. Lekker warm, want de sneeuw komt eraan vandaag.

Ik kreeg de laatste tijd de vraag of detoxen niet gevaarlijk is. Detoxen kan je natuurlijk het best begeleid doen. Als je hulp krijgt door iemand die er iets van kent (bijvoorbeeld een gezondheidsbegeleider) of in een soort detox-kliniek (zoals die van Buchinger in Duitsland en Spanje), lukt het vaak beter of ben je zeker dat als iets je verontrust, dat je de nodige uitleg krijgt. Detoxen is goed voor een heleboel aandoeningen: cardiovasculaire aandoeningen, rug en gewrichtsproblemen, problemen van het spijsverteringsstelsel, chronische leveraandoeningen, je algemene gezondheid en andere aandoeningen zoals allergieën, migraines, fertiliteitsproblemen, PSM, fibromyalgie … enz … Laat je bij deze aandoeningen natuurlijk altijd goed begeleiden! Detoxen is ook goed als preventief middel. Het zal de kans op overgewicht, verhoogde triglyceriden, cholesterol, stress, diabetes type 2 en hoge bloeddruk verminderen. Natuurlijk zijn er ook contra-indicaties. Het is geen goed om te detoxen wanneer je anorexia nervosa hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, cachexie (extreme magerheid), gedecompenseerde hyperthyroïdie, cerebrale perfusie en vergevorderde lever of nier-insufficiëntie. Contradicties die een risico zijn en waar goede begeleiding zeer noodzakelijk zijn, zijn verslavingen (drugs, alcohol, eetstoornissen), een maagzweer, coronaire hartziekte, het netvlies dat loslaat, diabetes type 1,kanker, psychose.

Menu voor mijn lichaam vandaag:

 • ‘s Morgens: Thee (met 1 theelepel honing in per 1 liter en/of met wat citroensap in voor de smaak) en water, het liefst 2 tot 3 liter over de hele dag
 • ‘s Middags: 250 ml vers fruitsap van fruit en groenten
 • ‘s Avonds: 250ml groentenbouillon (recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost)
 • Belangrijk ! voor alle bouillon en sap: ga voor biogroenten en fruit ! Als je detoxt heeft het geen zin dat je je volstopt met pesticiden.
 • Poets je tanden eventueel wat meer als je je zorgen maakt over een ruikende adem.
 • Ga wandelen, ideaal gezien 1 tot 2 uur.
 • Neem een bad en masseer jezelf in met olie of bodylotion na je bad. Masseer je buik, volg je dikke darm.
 • Ga vroeg slapen.
 • Doe een dutje overdag met een leverpakking: een warmwater kruik gewikkeld in een vochtige handdoel, op je lever en jij gewikkeld in je deken in bed.

Menu voor de ziel:

 • Nu ben je het vasten hoogstwaarschijnlijk al een beetje gewoon. (Ik niet, ik bibber nog wat op mijn benen. Uit ervaring weet ik dat het bij mij tot dag 4 duurt voor ik me beter voel). Geef jezelf een applaus voor het volhouden.
 • Neem je tijd, geniet van de natuur, luister naar muziek, lees, schrijf, praat en doe dingen die je gelukkig maken.
 • Wees er je van bewust hoe je lichaam zich aangepast heeft aan niet eten.
 • Doe de gepaste kleren aan zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft.
 • Ga voor een (niet te hete) sauna.
 • Wees aandachtig voor je dromen en luister naar je innerlijke stem.
 • Spendeer minstens een half uur per dag aan reflectie over de betekenis van je leven.
 • Schrijf in je dagboek !

Motto voor vandaag: Laat de energie los.

Zin om mee te doen? Lees morgen meer !