Het was weer niet gemakkelijk gisteren. Ik had honger. Maar ik wist dat het geen echte honger was. Echte honger krijg je pas na 40 dagen niets eten. Wat ik voelde was het onaangenaam gevoel van mijn bloedsuikerspiegel die daalde of jojo speelde. Maar leuk is het niet. Het koken ‘s avonds voor de kids was dan ook extra moeilijk. Opvallend is dat een mens toch zo van die routines heeft. Voor ik het wist had ik de lepel in mijn mond om te proeven bij het maken van een gerecht. Het is zo’n automatisme. Jezelf in ‘t oog houden is de boodschap.

En toen werd het al Dag 4.

Dit is de tweede vastendag. Opnieuw een dag zonder vast voedsel. Het is ijskoud buiten dus ik heb mijn warmste kleren aan, een dikke sjaal. Ik doe wat make-up op om mezelf beter te voelen. En vooral: de weegschaal is beginnen aantonen dat ik zak. 1 kg verloren ergens deze nacht. Tussen mijn verwarde dromen in waarschijnlijk. Wat een vreemde nacht. Wat ook typisch is voor detoxen en vasten is dat je heel oppervlakkig lijkt te slapen en regelmatig heel even wakker wordt, maar dat het lijkt alsof je aan het soezen bent. Niet bepaald ideaal om uitgerust te zijn. Vandaar waarschijnlijk dat je eigenlijk het best thuis zit om regelmatig eens een dutje te kunnen doen om slechte nachten te compenseren. Maar hey, vandaag is een werkdag.

Menu voor mijn lichaam vandaag:

 • ‘s Morgens: Thee (met 1 theelepel honing in per 1 liter en/of met wat citroensap in voor de smaak) en water, het liefst 2 tot 3 liter over de hele dag
 • ‘s Middags: 250 ml vers fruitsap van fruit en groenten
 • ‘s Avonds: 250ml groentenbouillon (recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost)
 • Belangrijk ! voor alle bouillon en sap: ga voor biogroenten en fruit ! Als je detoxt heeft het geen zin dat je je volstopt met pesticiden.
 • Poets je tanden eventueel wat meer als je je zorgen maakt over een ruikende adem.
 • Ga wandelen, ideaal gezien 1 tot 2 uur.
 • Neem een bad en masseer jezelf in met olie of bodylotion na je bad.
 • Ga vroeg slapen
 • Doe een dutje overdag met een leverpakking: een warmwater kruik gewikkeld in een vochtige handdoel, op je lever en jij gewikkeld in je deken in bed.

Menu voor de ziel:

 • Word je bewust van je lichaam: wat heb je nodig op dit moment ?
 • Voel heel bewust hoe het eerste hongergevoel begint weg te ebben.
 • Heb aandacht voor je emoties.
 • Wees mild voor jezelf en probeer in te gaan in je behoeften (rust, pauze, slaap, frisse lucht …)
 • Als je kan, slaap uit (yeah right)
 • Alle onaangename fysieke dingen die je voelt zijn eigenlijk aanpassingssymptomen.
 • Schrijf in je dagboek !

Motto voor vandaag: Word je bewust van je behoeften en luister naar je lichaam.

Vandaag werk ik de hele dag. Dit wordt lekker zwaar. Maar ik ga het rustig aan doen. Voldoende gaan zitten. Mezelf een echte middagpauze gunnen. Ervoor zorgen dat ik mijn pauzes respecteer. Als mijn werk vandaag wat minder goed gedaan is of niet af, dan is dat zo. Deze week denk ik aan mezelf en doe ik voor de rest mijn best. Vanavond: een lekker warm bad.

Zin om mee te doen? Lees morgen meer !