Het was zwaar gisteren, alleen maar fruit eten. Ik miste zout. Zodanig dat ik tegen 17u besloot dat olijven ook een fruit moesten zijn. Dus heb ik een handvol groen lekkers binnengewerkt. Met buikpijn tot gevolg (teveel zout?). Nog iets moeilijk aan vandaag was een hele vergadering voor een doos koekjes zitten. Gelukkig had ik voldoende fruit mee. Maar de verleiding was buitengewoon groot. Of nog ergens: de gewoonte om er gewoon iets uit te pakken. ’s Avonds had ik echter onverwachts nog veel werk met lange mails die ik moest schrijven. Conclusie: tegen tien uur doodop in een bad en tegen elf uur uitgeteld in bed. Vasten en werken, het is niet zo evident.

En toen begon Dag 3.

Verward stond ik op. Ik had heftig gedroomd, maar dat zou normaal zijn. Ik schreef mijn droom op. Alles in de ochtendspits verliep anders dan verwacht. Net iets teveel stress voor mijn detox-hartje. Wijze raad van tante Sarah: vermijd stress ondanks het feit dat je werkt. Probeer alles zodanig goed te plannen dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Dit is de dag dat ik voor het eerst ‘vast’. Geen vast voedsel meer, dus. Volgens het boek van Buchinger zorgt dat ervoor dat je lichaam kan overschakelen van het verteren van voedsel van BUITEN je lichaam, naar het aanspreken van je vetreserves en andere voedselbronnen IN je lichaam. Bij Buchinger gaat het erom heel calorie-arm te eten, in tegenstelling tot strengere vastendiëten die enkel water voorschrijven.

Menu voor mijn lichaam vandaag:

  • ‘s Morgens: thee + Glauberzout * (geen Glauberzout dus dit sla ik over)
  • Voormiddag: Thee (met 1 theelepel honing in per 1 liter) en water, het liefst 2 tot 3 liter over de hele dag
  • ‘s Middags: 250 ml vers fruitsap van fruit en groenten
  • ‘s Avonds: 250ml groentenbouillon (recept van Jeroen Meus, dagelijkse kost)
  • Belangrijk ! voor alle bouillon en sap: ga voor biogroenten en fruit ! Als je detoxt heeft het geen zin dat je je volstopt met pesticiden.
  • Poets je tanden eventueel wat meer als je je zorgen maakt over een ruikende adem.
  • Ga vroeg slapen (amai, ik hoop dat dat kan !)
  • Doe een dutje met een leverpakking: een warmwater kruik gewikkeld in een vochtige handdoel, op je lever en jij gewikkeld in je deken in bed.

*Glauberzout (sodium sulfate), 20 à 40gr in 500 tot 750 ml water en drinken binnen de 20 minuten na het mixen. Het is de bedoeling dat je je darmen ledigt door dit zoutig goedje te drinken. Een andere mogelijkheid is het doen van lavementen. Blijf in ieder geval in de buurt van het toilet. Wissel dit zoutig drankje af met een drankje van frambozensiroop en citroensap. Nadat het hele Glauber-zout drankje op is, kan je een lekkere muntthee nemen voor de smaak.

Menu voor de ziel: Dagboeken en creëren. Wist je dat ze creatief therapeuten in dienst hebben in de Buchingerklinieken? Mensen die er gaan voor een kuur, worden aangespoord te creëren om ook emoties of zorgen te elimineren.

Motto voor vandaag: Laat los en elimineer.

Vandaag werk ik maar een halve dag. Ik maak groentenbouillon, ga vooral lezen en wat opruimen. Ik dacht te fietsen naar het werk, maar door de koude beslis ik toch de auto te nemen. Het is zo dat als je detoxt dat je het extra koud kan krijgen. Daarbovenop vriest het nog eens buiten. Extra warmte is dan altijd aangewezen. Mijn bad gisterenavond was extra warm, ik slaap met warmwaterkruiken én ik draag mijn warmste truien. Een sauna zou ook ideaal zijn, maar dat lukt niet binnen mijn programma. Wat wel kan is dat ik het sap van ‘s middags vervang door nog een extra tas bouillon. Als het yin (koud) is buiten, heb je meer yang (warmte) nodig voor vanbinnen. Een detoxkuur in de zomer ziet er dus ideaal gezien anders uit dan een detoxkuur in de winter. In de winter zorg je meer voor warme input, in zomer mag het dan weer met frisse slaatjes en fruitsappen.

Zin om mee te doen? Lees morgen meer !