Voilà seh, dag 1 is achter de rug. Ik stond met veel moeite op (maar da’s altijd op een maandag), ik at mangomousse met appel als ontbijt, ik fietste 30 km door de ijskoude wind, ik at groentjes in de oven met olijfolie als middagmaal, ik bereidde mijn werk voor de volgende dag voor, ik rustte 20 minuten op de zetel met mooie muziek, ik studeerde wat, ging op bezoek bij een vriendin, bereidde mijn avondmaal voor (een slaatje met kikkererwten op z’n marokkaans werd het), ging naar de universiteit voor een avondles en plofte dan uitgeteld mijn bed in. De kids werden onder handen genomen door mijn lief vandaag. Gelukkig ! Het moeilijkste moment was rond 16u. Dan begon ik een eerste ‘honger’ te voelen. Voordeel: mijn buik ik vandaag helemaal ontzwollen. Zalig !

En dan volgt nu DAG 2. Het wordt al wat spannender.

Zoals ik al zei zit ik normaal gezien in een kuurcentrum ergens in het zuiden, te genieten van een eventuele massage, de rust, de tijd voor mezelf … en dan nu even de realiteit: ik moet werken vandaag en vanavond sta ik er alleen voor met de kinderen. Eén ding dat ik geleerd heb uit talloze detox-kuren die ik gedaan heb thuis: planning is alles. Vooral naar de kinderen toe. Ik moet koken voor hen, maar ikzelf ga anders of niet eten. Dat lijkt moeilijk, maar op zich is het dat niet. OP VOORWAARDE dat ik hun maaltijden gepland heb en niet nog moet nadenken over wat ik ga klaarmaken. Dus pikte ik ooit de geweldige menu van de bosklassen van de school waar ik werkte en baseer me nu nog steeds op die weekmenu wanneer ik kook tijdens detox-kuren. De kids vinden dat niet erg want het gaat van spaghetti tot croque, maar ook van omelet tot kip met appelmoes. Heerlijk vinden die dat. Nog iets dat ik geleerd heb: thuiskomen met de kids en onmiddellijk beginnen koken. Niet wachten tot ik omval van vermoeidheid. Want anders komt er van koken of weerstaan aan het eten niets meer in huis. Als je deze tips in acht neemt, dan kan je gerust een week niet/nauwelijks eten en toch heel je gezin voeden. Althans, zo is dat voor mij.

Transitiedag 2. De dag dat ik een monodieet volg. Dat wil zeggen dat ik één soort voeding kies en die in kleine mate, verspreid over de dag ga eten. Je kan op deze manier kiezen voor een fruitdag (1,5 kg fruit verspreid over de dag als je fruit goed verteerd), een rijstdag (bruine rijst met wat groenten voor mensen die fruit niet goed verdragen), een haverdag (met wat appel , drie keer per dag, voor mensen met een gevoelige maag) of een aardappeldag (700g aardappelen in drie maaltijden verdeeld met eventueel 150g gestoomde groenten bij).

Dus ging ik gisteren toch even naar de winkel achter voer voor dat monodieet én ook achter groenten voor mijn 5 dagen vasten. Op die dagen eet ik enkel een bouillon ‘s avonds, gemaakt van groenten. Ook die moest ik nog even in huis halen (+ alle pasta en andere spullen voor de kids).

Menu voor mijn lichaam vandaag:

  • 1,5 kg fruit verdeeld over de dag. Ik verdraag fruit goed en het doet me minder gezwollen voelen dan de andere mogelijkheden.
  • Heel de dag drink ik thee en water.

Menu voor de ziel:

  • Afscheid nemen van de gewoonte om maaltijden te eten zoals iedereen.
  • Proberen zoveel mogelijk te rusten en niets overhaast te doen. (ok, als je werkt is het moeilijk om te rusten, maar iedereen kan wel eens een ‘rokerspauze’ nemen op ‘t werk EN iedereen kan moeite doen om één week lang de dingen minder gehaast te doen en wat dingen te verzetten naar volgende week … het is een kwestie van even de prioriteit op jezelf te zetten)
  • Mezelf mentaal voorbereiden op de vastendagen die komen. Dit stuk neem ik op met mijn dagboek.
  • Aandacht hebben voor wat ik voel (lichamelijk en mentaal) en voor wat ik nodig heb.
  • Aandacht hebben voor mijn dromen. Die kunnen tijdens vastenperiodes wel eens intenser en interessanter zijn. Pen en papier bij de hand ga ik slapen vanavond.

Motto van vandaag: Vertragen en aanpassen aan een nieuw ritme.

Vandaag werk ik een hele dag, maar heb ik ergens een langere middagpauze. Tijd om dan 30 minuten te wandelen in het park. Eventueel probeer ik 20 minuten te rusten als ik er de plek voor vind.

In het boek, the Buchinger Amplius Method, kan ik ook lezen dat ik vandaag een zachte stoelgang kan verwachten door het vele drinken en het fruit. Het boek raadt me ook aan om eventueel een bad te nemen. Goed plan ! Ik heb een hele avond om dat te doen.

Zin om mee te doen? Lees morgen verder !