Ik wil een pleidooi houden voor een kinderfeest en dat kinderfeest heet Sinterklaas. Ik ga hier geen blog schrijven over het wel of niet van zwarte pieten, noch over de overmaterialisering en kinderen die tien keer teveel krijgen … maar wel over een bepaald aspect van het feest dat me niet zo nauw aan het hart ligt: de nieuwe rage van de spiekpieten.

Vermits ik twee kleine kinderen heb die allebei nog dolenthousiast zijn over het feest, is het hier de laatste tijd Sinterklaas dat het de klok slaat. De ene stelt zich de eerste vragen over het wel of niet bestaan van de oude man en de andere zit nog volop in de magie, maar kwam ook laatst met het verhaal van de spiekpietjes. Nieuwsgierig als ik was, ging ik de eerste en beste boekenwinkel binnen om te gaan kijken wat die boeken en die poppen allemaal wel waren.

Blijkt dus dat het om een (nieuwe) Sinterklaastraditie gaat: pieten, of eerder spiekpieten, die de kindjes bespieden en dan alles gaan overklikken bij de Sint waarna beslist wordt of dat kind wel of niet een (extra) cadeautje verdient. Ik dacht dat ik omver viel … ik heb weinig vaste standpunten, maar deze ga ik toch wel even innemen en dit ter verdediging van de zovele kinderen die hier rondlopen op aarde!

Laat ik beginnen bij het begin. Ik weet niet of diegenen die spiekpieten ‘gebruiken’ om hun kinderen braaf te krijgen ooit al gesproken hebben met een oudere generatie van zestigers of zeventigers … maar in die tijd waren er geen spiekpietjes, maar het ‘alziend oog van God’ die iedereen voortdurend zag en in het oog hield om diegenen te straffen die niet braaf waren of niet flink waren in de ogen van God. Klinkt bekend ? Ik wil er bij deze ook even op wijzen dat er heel wat ouderen u zullen vertellen dat ze daardoor behoorlijk getraumatiseerd rondliepen tot zo’n punt dat ik verschillende ken die op volwassen leeftijd de godsdienst volledig de rug toegekeerd hebben. Bedenk dus maar eens wat spiekpieten met kleine kinderen kunnen doen… U kan het wel schattig vinden: tegen een kind zeggen dat hij flink moet zijn of hij krijgt geen cadeautjes of hij verdwijnt in de zak van Zwarte Piet, maar mijn zoon van 5 neemt die dingen heel serieus en met hem waarschijnlijk een heleboel andere kinderen. De spanning en de stress dat dat met zich meebrengt … moet je die spanning en stress dan ook nog verlengen tot twee weken voor en twee weken na 6 december? Dan nog door een popje (spiekpiet) op een kast te zetten ??? Er moeten toch andere manieren zijn om kinderen op te voeden en ‘braaf’ te maken … of zijn we al zo ver in het opvoeden dat we als ouders spiekpieten nodig hebben om dat te doen?

Indien U denkt dat ik hier overdrijf of het te serieus opneem, indien U er nu even mee lacht en denkt ‘allez, allez, waar schrijft ze nu weer over’ … dan zou U eens het gezicht van mijn 5-jarige jongen moeten zien die U de hele uitleg over de spiekpieten geeft. Voor hem is het dodelijke ernst.

Mijn volgende punt is dat ALLE kinderen op 6 december een cadeautje verdienen. 6 december is in de eerste plaats een kinderfeest van een heilige die ooit lekkers gaf aan arme kinderen. Laten we die heilige dan ook eren en ELK kind een cadeau geven. Tot minstens 12 jaar kan je over ‘stout’ gedrag bij kinderen maar twee dingen zeggen: OF het ligt aan de opvoeding en de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan en/of het voorbeeld geven (ja, ouders, ik nodig U uit, mezelf incluis, om eens in eigen boezem te kijken) OF het ligt aan iets in het kind zelf, een soort controle-tekort, iets dat hapert in het karakter of in het brein, maar dan denk ik niet dat dat de schuld is van het kind. Dan is dat iets waar extra aandacht aan gegeven moet worden en waar het kind veel over te leren heeft. Geen ENKEL kind doet express niet zijn best. De meeste kinderen hebben eerder een aangeboren motivatie om hun best te doen en om goed te staan in de ogen van hun ouders. En als ze al eens de deugenniet uithangen? Het zijn bij God gewoon kinderen.

Ik hou dan meer van de redenering die gevolgd werd in ‘Dag Sinterklaas’ (ja, mag ik even lekker nostalgisch doen?). Daar was het vaak Zwarte Piet die zei: “Sint, die kinderen verdienen geen cadeautje, die zijn niet flink geweest.” en toen had je de goedhartig man die zei: “Piet, alle kindjes doen hun best en allemaal verdienen ze een cadeautje.” Op 6 december is het gewoon een kinderfeest. Een feest waar alle kinderen, na een jaar af en aan hun best doen, een pakje verdienen. Naar de maan met die spiekpieten! Leren we die kinderen trouwens ook niet dat klikken lelijk is?

Laat ik tenslotte de redenering eens omkeren: beste moeders, vanaf nu, indien jullie geen lieve, perfecte, brave moeder zijn geweest, krijgen jullie geen (extra) cadeautje meer op moederdag. Dus stoppen met brullen, stoppen met slechtgezind zijn, stoppen met slechte dingen koken, stoppen met een slordig huis te hebben. Indien jullie niet opruimen, niet flink aan tafel zitten (foei die GSM, stop hem maar weg!), niet beleefd zijn tegen iedereen (ja, ook tegen je eigen kind dat over de grond rolt), niet perfect gekleed het huis uit gaan, enz … krijgen jullie met moederdag lekker NIKS ! Want de spiekpieten houden je in het oog, pas maar op !