Het is even heftig geweest: de job, twee kinderen, studies … maar ja, wie heeft dat niet gevoeld de laatste tijd? De tijd gaat voor iedereen veel te snel en we worden maar wat geleefd. Iedereen heeft nood aan een pauze en die pauze komt eraan … vanaf morgen.

Winter, lente, zomer en herfst. We kennen het. We weten dat er een volgorde is, we weten dat na de zomer en de herfst de winter er onherroepelijk aan komt, en toch … we willen steeds leven alsof het zomer is. We willen schitteren, buiten komen, spetteren, actie, dingen doen … we willen zon, zee, strand en zomer ! Of een zomer-mood. En daartussen vergeten we soms de winter, die ook wel nuttig is en die iedereen de nodige pauze biedt. De winter-mood: niks doen, rusten, slapen, pauze, niet sporten, langzaam leven, het rustiger aan doen, … Heel belangrijk! Want zonder goede winter, geen prachtige zomer. Of dat is toch een principe dat elke tuinman kent. De winter, de vorst, de rust is nodig om daarna een goed jaar in de moestuin te hebben. Lees deze laatste zin opnieuw en vervang het woord ‘de moestuin’ door ‘je leven’.

En ja, mijn huis moet dringend aan de kant, mijn vakken voor ‘t unif moeten gestudeerd worden, mijn administratie moet in orde gebracht worden en ik sta hopeloos achter met de was en de strijk ! En toch, de winter-mood begint zo meteen, vanavond, deze nacht nog. Ik ga op ‘doen-detox‘.

Ik las voor mezelf, de komende 4 dagen een pauze in. 4 dagen lang P-dag, zoals ik dat noemde als kind. P-dag, oftewel pyjama-dag. 4 dagen lang kom ik niet uit mijn pyjama (tenzij voor een lekker etentje bij familie) en doe ik lekker niets. De regels zijn:

 • Zo weinig mogelijk de auto nemen: ik leef in het jaar al genoeg in mijn wagen en al mijn boodschappen zijn gedaan, dus het kan. Enkel voor het kerstdiner moet ik me even verplaatsen, maar dan ben ik niet de chauffeur 😉
 • Geen schermen: ik werk voortdurend op mijn PC en dus is een pauze welverdiend. De laptop blijft toe, mijn GSM gaat in een mandje.
 • Geen huishouden: vermits ik geen volk ontvang, blijft mijn huis wat het voorlopig is: een rommelpotje.
 • Geen studies: dus geen boeken lezen die met mijn werk en/of studies te maken hebben.
 • Geen moetes en klusjes: ik moet al voldoende tijdens het jaar, nu ga ik eens 4 dagen ont-moeten (mezelf ontmoeten)

Wel toegestaan:

 • Een lang bad
 • Een goed boek
 • Mijn creatief dagboek
 • Lekker eten
 • Rusten
 • Slapen
 • Extra lang in bed blijven liggen
 • Wandelen
 • Mijmeren en niets doen
 • Spelletjes spelen met de kids
 • Verhaaltjes voorlezen
 • Samen knutselen of koekjes bakken

En zo heb ik wel nog wat ideeën. Durf jij zo’n pauze in te lassen? Durf jij een ‘doen’-detox combineren met een ‘digitale detox’ ?