Terugblikken op het jaar dat is geweest. Heerlijk vind ik dat. Maar terugblikken kan je niet alleen doen door een lijst op te stellen van dat wat is gebeurd, maar ook door een lijst opstellen van de boeken die je gelezen hebt en die je raakten. Ook zij vertellen iets over jou en je jaar.

Dit zijn de boeken die mij dit jaar geraakt hebben en die misschien voor jullie een fijne inspiratiebron zijn voor 2018:

Herinneringen, Dromen, Gedachten – Carl Gustav Jung

Een prachtig boek waar je Carl Jung echt leert kennen. Hij legt aan de hand van zijn innerlijke belevingen uit hoe hij tot bepaalde van zijn ‘theorieën’ kwam. Ik herkende mezelf als kind in zijn verhalen over zijn jeugd. Het doet je je dromen veel ernstiger nemen en er aandacht voor te hebben. Het leest als een roman. Het is door dit boek te lezen dat ik besefte dat Jung de aandacht niet krijgt die hij verdient én dat ze hem in de wetenschappelijke kringen schandalig slecht begrepen hebben. Een man van kaliber en een man van mijn hart. Een aanrader als je wil zien hoe het werken met je innerlijke wereld gaat.

Stop de rush – Leen Steyaert

Een steengoed boek over stress en wat het met je lichaam doet ! Heel verhelderend, boordevol tips. Ook naar vrouwen toe heel interessant. Ik las het in één ruk uit. Een heel goed gestaafd theoretisch gedeelte. Een aanrader voor al diegenen die op een natuurlijke manier met stress en druk willen omgaan.

Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen kort samengevat – Steve Brouwers

Soms heb je van die boeken die je in je zak legt in de bib en je weet niet goed waarom: mijn man en ik zijn heel gelukkig en we gaan niet uit elkaar. En toch vond ik dit een heel toepasselijk boek. Want daar waar nieuw samengestelde gezinnen misschien extra aandacht moeten geven aan bepaalde dingen om het te doen slagen … veel van de tips in dit boek gaan ook op voor een niet nieuw samengesteld gezin (geef aandacht aan elkaar, sta op dezelfde golflengte tegenover de kinderen …). Een boek dat leest als een strip. Heel tof, veel humor en heel duidelijk.

Psychothérapie, l’expérience du praticien –  Marie-Louise von Franz

Tja, ik ben nu eenmaal meertalig en lees dus ook in het Frans. Voor de psychologen en therapeuten onder ons  die het Frans machtig zijn en die graag een inkijk willen in de psycho-analyse op de manier van Carl Jung (wat niet hetzelfde is als Freud !). Ik weet niet of dit boek verkrijgbaar is in het Nederlands (in het Duits en Engels zeker wel). Niet zo’n makkelijke vaklectuur, maar wel boeiend. En vooral hoofdstuk 1 is een aanrader !

Mentaal kapitaal – Elke Geraerts

Op de valreep gelezen deze vakantie. Een klassieker voor sommigen, maar bij mij was hij nog niet beland. Heel interessant boek van een madam met duidelijk veel achtergrondkennis. Vol praktisch bruikbare tips waarbij een hele duidelijk ‘waarom zou ik dit doen’ beantwoord wordt. Lees heel gemakkelijk (in 1 dag uit). Weer een mooie aanvulling in het burn-out en stress verhaal.

 

De Stip – Peter Reynolds

En om af te sluiten een kinderboek: dat handelt over creativiteit, over het niet durven en denken dat je het niet kan. En hoe een stip toch iets kan worden.

 

Oh, en dan dit boek ook nog dat uitkwam in maart 2017 … maar da’s nog een ander verhaal 😉

Het Creatieve Dagboek – Sarah Timmermans

 

En jij ? Wat zijn jouw boeken voor dit jaar?

 

Fijn einde 2017, geweldige start 2018 !