De zomervakantie eindigt weldra en weeral krijg ik dat enthousiaste gevoel van een nieuw begin. Kent U dat niet? September is voor mij de nieuwe 1 januari. In de vakantie goed uitgerust, de wallen zijn wat verdwenen en dan bekruipt me de zin (goesting, voor de Vlamingen), om mijn leven te beteren.

Misschien voor U een bekend gevoel. De batterijtjes opgeladen, alles is eens goed bezonken, het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Vroeger was dat de tijd van de nieuwe boekentas, de nieuwe schriftjes (helemaal leeg om nieuw in te beginnen !!!), het nieuwe schrijfgerief … Ik vulde mijn boekentas met al dat leuks, maar evengoed met goede voornemens: sneller aan mijn huiswerk beginnen, netter schrijven, meer oefenen voor piano … Het voelde als nieuw en als een nieuwe kans. Wel, ik mag dan leerling af zijn, voor mij brengt september nog altijd dat zelfde gevoel.

De meeste mensen hebben dat gevoel misschien eind december. De traditie hé. Tussen al het gefeest door, alle drukte, het shoppen, de maaltijden, de recepties door proberen we een bilan op te maken van het jaar dat voorbij is. We denken na over wat we hebben gedaan, hoe het is verlopen (er gebeurt zoveel op één jaar !!!) en proberen er onze lessen uit te trekken om het jaar erop nog beter te maken. Dus maken we voornemens voor het jaar dat komt, gebaseerd op het jaar dat geweest is en we proberen ons er zo goed mogelijk aan te houden.

Eigenlijk is dit niet logisch. We verstikken op dat moment in de hoeveelheid informatie, we happen naar adem tussen de feestjes door, we proberen iets te bedenken tussen onze katers en voedselorgiën in … maar eigenlijk is er op dat moment geen ruimte om de dingen op een rijtje te zetten. Er is enkel maar schuldgevoel over hoe we ons hebben gedragen tijdens de feesten. Daarop kan je toch geen nieuw jaar baseren ?

Vandaar dat ik pleit voor het verschuiven van nieuwjaar of dan ten minste de voornemens van nieuwjaar. Laten we eerst tijdens de vakantie alles eens goed laten bezinken, laat ons nadenken over hoe het werkjaar is geweest en wat we graag willen veranderen (met een rustig hoofd lukt dit beter), laat ons daar een aanloop nemen door alvast hier en daar te starten en laat ons dus bewust met een nieuwe lei starten in september.

Ik begin alvast met wat meer beweging, meer tijd om niks te doen en vooral … nòg meer creativiteit. En U ?