Zelfzorg, het is me zo’n woord. Er wordt mee naar je hoofd gesmeten. Tot voor kort begreep ik het woord niet echt. Ik begreep misschien wel de betekenis van het woord, maar niet de ECHTE betekenis, de inhoud, als U begrijpt wat ik bedoel. Een beetje zoals: ik hoor je wel, maar ik luister niet.

Vanavond wandelde ik door mijn tuin en aanschouwde de puinhoop: hopen netels, hopen onkruid … de eens zo mooie en idyllische tuin was een verwilderde massa geworden. En ja, ik weet het, ze hebben het op het nieuws gezegd: je moet je tuin tegenwoordig laten verwilderen, goed voor de ecologie. “Daar ben ik dan goed mee bezig,” grap ik altijd, maar achter die grap schuilt een pijnlijke grijns.

Omdat ik het woord zelfzorg niet echt begreep, heb ik het dus ook niet echt toegepast en dus is het een tijdje niet goed met me gegaan. Maar dat las U hier al. Dat komt ervan als je de theorie wel kent, maar niet weet hoe je het moet toepassen. Ik werd een beetje gedwongen (door mijn lijf en door mijn lieve, strenge man) om voor mezelf te zorgen. Vandaag kan ik zeggen dat ik de betekenis van het woord zelfzorg ECHT begrijp en doorvoelt heb. Een ‘ervaringsdeskundige’ zoals ze dat noemen.

Maar vooral heb ik dit geleerd: het is pas als je voor jezelf zorgt dat je voor anderen kan zorgen. Ik ben maanden niet meer de kippen gaan bezoeken in de tuin, omdat ik het gewoon niet kon. Gelukkig had ik lieve kindjes en een man die het in mijn plaats deden, maar ik … ik kon het gewoon niet opbrengen. Ik kon niet zorgen voor anderen omdat ik niet wist hoe ik voor mezelf moest zorgen. Hetzelfde voor mijn poezen, mijn kinderen … en misschien zelfs voor mijn man. Ik kon al dat zorgen niet opbrengen. Maar zoals ik al eerder zei, het gaat nu beter met mij en dus … ga ik  weer elke ochtend de kipjes begroeten, zorg ik weer voor mijn twee schatten van poezen en begin ik weer onkruid te trekken. Mijn kinderen krijgen weer mijn volle aandacht. Schade inhalen heet dat. Maar ook: wijze lessen leren.

De wijze les dat je pas voor een ander kan zorgen als je eerst leert voor jezelf te zorgen. Zo cliché, en zo waar blijkbaar.