Elke keer dat ik iemand hoor zeggen of denken dat ze niet creatief zijn, bloedt mijn hart. Wat heeft de opvoeding of de maatschappij dan haar slag thuis gehaald ! Natuurlijk ben je creatief. Iedereen is het. We zijn het alleen allemaal vergeten of men heeft het ons afgeleerd. En we verwarren vaak twee dingen: creativiteit en kunst. Kunst is niet altijd creatief en creativiteit is niet altijd kunst. We zouden hier een uur over kunnen filosoferen, maar om jullie de brok wat hapbaar te maken, ga ik beginnen met iets eenvoudigs.

Iedereen wordt creatief geboren. Iedereen ! Creativiteit is een synoniem voor leven. De mens wil graag creëren. Dat is één van zijn ‘reasons for living’. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen ziek worden achter een bureau waar alles in hun plaats beslist wordt of waar ze maar een deel van een creatieproces vervullen en nooit het eindresultaat zien. Mensen willen graag beslissen, creëren, iets maken en dan een resultaat ‘in handen’ hebben.

Creativiteit is een ruim begrip en hoeft niet gezien te worden als de knutselwerkjes die kindjes maken. Wanneer mensen horen dat ik Creatieve Therapie geef, dan vragen ze me: “Oh ja, voor kindjes dan.” Nee, niet enkel voor kindjes, voor iedereen ! Creativiteit start in het alledaagse: gebeurtenissen, dingen uit de omgeving die inspireren… Een moeder die een taart bakt is creatief evenals een iemand die een schilderij maakt, maar evengoed de tuinman die beslist waar welke plantjes komen alsook de blogster die een stukje schrijft. De ideale instagramfoto proberen maken, je interieur naar jouw gevoel schikken, een diner uitschrijven en inkopen doen, een tuinhuis timmeren voor de kinderen… allemaal vormen van creativiteit. Begin je jezelf al te herkennen ?

Er zijn 4 ingrediënten die echter echt belangrijk zijn om creativiteit toe te laten in je leven. Wat heb je nodig om je creativiteit te voeden?

  1. Aandacht voor de wereld rond jou. Open zijn. Moeilijk tegenwoordig met een smartphone in onze zak. Maar openheid zorgt ervoor dat je inspiratie kan laten komen en dat je op ideeën komt. Schermen vullen de ideeën voor jou in. Ze zijn handig, af en toe, maar ook soms een echte valkuil. Heb aandacht voor datgene dat je om je heen voelt, ziet, hoort, … Kijk naar de wereld om je heen en zet je zintuigen open. Zij zijn het beste hulpmiddel dat je hebt om open te zijn en te ontvangen.
  2. Iedereen komt weleens uitdagingen tegen in het leven, moeilijke momenten. In de plaats van deze uit de weg te gaan, kan je ze ook omarmen en kijken hoe ze je kunnen inspireren om creatieve oplossingen te vinden. Probeer geen uitdagingen te overwinnen, maar probeer ervan te leren. Oplossingen zoeken en vinden is dé moment om creatief uit de hoek te komen.
  3. In je veilige thuishaven blijven is goed, maar je grenzen verleggen nog interessanter. Het is door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen dat je andere sensaties leert kennen, andere ideeën krijgt, andere standpunten ontmoet en zo … creatief groeit. Het is door op ander terrein te gaan snuisteren dat je gezichtsveld verbreedt en dat je je eigen innerlijke stem beter leert kennen. Doe eens dingen die je nog nooit gedaan hebt: naar een optreden gaan van een groep die je niet kent, de trein opspringen en afstappen in een dorp dat je niet kent, een danscursus nemen van een dansgenre dat je niet ligt, een tijdschrift kopen dat je niet kent … Je horizont verbreden en zo iets nieuws toelaten in je leven. Iets nieuws dat je niet bepaalt graag hoeft te zien of te hebben, maar iets nieuws, om je gekende wereld even op zijn kop te zetten zodat je creativiteit geprikkeld wordt.
  4. Omarm verlies. Creativiteit heeft ook te maken met verlies en kan ontstaan uit verlies. Verlies kan een grote inspiratiebron zijn om creatief aan de slag te gaan. Zo kende ik een man die zijn grote liefde verloor en die uit pijn een piano kocht (iets wat hij altijd al wou). Hij sloot zich op gedurende drie maanden en leerde zichzelf spelen. Hij kwam geheeld terug uit zijn appartement. Jezelf piano leren spelen is niet iedereen weggelegd, maar het gaat om de boodschap in het verhaal: creativiteit kan helpen bij scheiding, pijn, teleurstelling, rouw … Creativiteit is een motor die in gang zet. Creativiteit zorgt ervoor dat je ruimte maakt voor verlies. Je gaat met je verlies aan de slag, wat soms pijnlijk kan zijn, maar wat ook heling als resultaat kan hebben.

Creativiteit kennen we allemaal, ook al willen we dat niet altijd zien. We kennen allemaal de cyclus van creëren en afbreken, van controleren en loslaten, van scherven oprapen om iets nieuws te maken… We kennen creativiteit, we kunnen het … en nu blijft er nog het durven over.

(Inspiratie: Julie Bernstein)