Ken je de Bullet Journal ? Dat kleine schriftje waar tegenwoordig zoveel om te doen is ?

Wil je er meer over lezen, dan kan dat hier. Ken je het al, heb je er al eentje ? Dan is deze post zeker iets voor jou.

Ken je het niet ? Een Bullet Journal is een schrift. Mensen maken er lijstjes in, een agenda, volgen hun voornemens op … allemaal in liefst zo’n mooi mogelijk geschreven lettertypes en met heel wat franjes en sjieke tekeningetjes aan. Schattig, handig, … Het komt even vanuit de Angelsaksische landen overgewaaid en iedereen is er gek op. Ik ook. Helemaal uitgetest.

MAAR, en nu komt de maar … mijn dada is het Creatieve Dagboek, een concept waar voorlopig de mensen hun wenkbrauw van opheffen en denken ‘allez, wat voor snoezigs is dat nu weer’.

Wel, de Bullet Journal en Creatieve Dagboek zijn wat familie van elkaar. Maar eigenlijk doet het Creatieve Dagboek MEER. Er zijn heel wat verschillen te noemen tussen beiden, maar er is eentje dat er voor mij uitspringt. En dat ene verschil is meteen de reden om kennis te maken met een Creatief Dagboek of om het meer te doen.

En wat is dat grote verschil ?

De Bullet Journal is het zoveelste fenomeen van onze ‘we-moeten-allemaal-perfect-zijn-en-meedraaien’-maatschappij en het Creatieve Dagboek niet.

Leg nader uit, hoor ik u denken. De Bullet Journal is een veredelde agenda waarin je allemaal dingen schrijft die je MOET doen die op je TO DO lijstje staan. Je gebruikt er ook een ‘track’-systeem in waarbij je kan aankruisen hoe flink je al je voornemens gedaan hebt (gaan zwemmen deze week ? check. geen suiker gegeten vandaag ? check. een kwartier de krant gelezen ? check.) Gemakkelijk toch ? Hoe kan ik nog beter en nog harder werken aan dat oh zo perfect zijn. Begrijp me niet verkeerd. Soms hebben mensen dit soort systemen nodig om aan zelf-discipline te werken. En toch …

Daar ligt het verschil met het Creatieve Dagboek. Bij deze hoef je niets. Je moet niets, je mag alles. Je mag zelfs heel onperfecte bladzijdes maken, spuuglelijk en vol nonsens, niemand gaat het ooit lezen. Want oh ja, de Bullet Journal is liefst zo mooi mogelijk zodat het aan de mensen getoond kan worden (nog meer druk !).

Dus hier ligt het grote verschil:

Met de Bullet Journal zit je in het DOEN, met het Creatieve Dagboek zit je in het ZIJN.

En net dat hebben we meer nodig in een zotte maatschappij zoals die van nu: gewoon leren ZIJN, zonder MOETEN DOEN. Dus neen, je MOET het Creatieve Dagboek niet uittesten en je MOET je Bullet Journal niet laten vallen … maar misschien kan je toch eens een poging wagen om datgene te leren kennen dat je gaat helpen ZIJN, aandachtig en zonder oordeel gewoon te ZIJN.

Kennismaken met het Creatieve Dagboek ? Volg de kalender voor de volgende workshops op hier.