Gestimuleerd door twee enthousiaste, toffe collega’s ben ik gisterenavond naar Halle vertrokken voor een cursus Handlettering. Het is iets dat ik al langer in het oog had, maar nu eens echt ging doen. Spannend !

handlettering-01

Handlettering is de kunst van het letters tekenen. Het is niet hetzelfde als kalligrafie want met kalligrafie ben je echt aan het schrijven, terwijl je met Handlettering de letters tekent. Bij Handlettering komt ook heel wat doodeling aan te pas, dus ik vergelijk Handlettering vaak als een middenweg tussen kalligrafie en zentangle (het droedelen van kleine tekeningetjes en repetitieve patronen).

Bij Handlettering gebruik je geen bestaand lettertype, maar kan je zelf op maat iets ontwerpen. Je kunt er echt helemaal je ding van maken. Meestal wordt Handlettering gebruikt om een tekst op een leuke, speelse manier illustratief weer te geven. Ik weet zeker dat je het al eens gezien hebt in tijdschriften zoals Flow of zelfs Libelle. Een handgeletterde tekst is een kunstwerkje op zich.

Deze ‘kunst’ heeft in de afgelopen jaren een enorme comeback gemaakt. Zoals de docente het zei: We willen weer een beetje terug in de tijd, terug back to basics, een soort ambacht opzoeken, weg van het digitale tijdperk… Iets met potlood, papier en je eigen stijl. Iets unieks dat je zelf neerzet waarbij imperfecties ook worden gewaardeerd. Het is dus zeker ‘in’ tegenwoordig !

Onze docente zei dat Handlettering een kwestie van een vaste hand was en veel oefenen, maar als je creatief mag zijn, geloof ik gewoon dat iedereen het kan. Elke dag wat oefenen, al is het een kwartiertje om tot rust te komen, en het lukt waarschijnlijk elke dag wat beter.

Ik kocht er alvast enkele boeken over (in het Engels en in het Nederlands).

handlettering-02 handlettering-03

Het sluit perfect aan bij het Creatieve Dagboek waar je via expressie in woorden en in beelden in een dagboek, met kleur, pen, papier, potlood, … je persoonlijke belevenissen en emoties een plek wil geven. Handlettering heeft dat verschil dat het erg resultaat gericht is. Je wil een mooie tekst produceren terwijl het Creatieve Dagboek net het accent legt op het proces en niet op het resultaat. Neemt niet weg dat je ook louter voor de ontspanning kunt Handletteren in het dagboek of op een iets lossere manier in je dagboek ‘gehandletterd’ kan weergeven wat je bezighield vandaag.