Ik heb van die vriendinnen met hele pertinente vragen stellen die me doen stilstaan bij wat ik doe. Heerlijk is dat.

Gisteren kreeg ik  de vraag: Wat is dat Creatieve Dagboek nu voor jou ? Wat heb jij eraan ? 

Ik dacht, oh, makkelijke vraag … wel neen, het bleek minder eenvoudig dan verwacht. Maar laat ik toch even vertellen wat het Creatieve Dagboek voor mij persoonlijk doet…

  1. Het doet me ontspannen. Wanneer ik ‘s avonds even incheck in mijn dagboek en contact maak met mezelf, overloop wat er tijdens de dag is gebeurd of mijn emoties een plaats geef, dan voel ik spanningen wegvloeien en mijn hoofd leeglopen.
  2. Het is een plek waar ik dingen visualiseer: mijn verlangens, wat ik nog wil doen, waar ik wil geraken, mijn gezondheid, …
  3. Het is een hulpmiddel dat ik gebruik om aan mezelf te werken: gewoontes die ik me eigen wil maken, de voeding die ik wil eten, motiverende woorden, affirmaties die me vooruit helpen, …
  4. Als het chaos is in mijn leven, dan zet ik me neer voor mijn dagboek en zorg ik ervoor dat ik de dingen noteer, structureer, verduidelijk, … Alles nog eens opschrijven of uittekenen, zorgt voor een overzicht.
  5. Soms neem ik wat meer tijd als ik met moeilijke emoties zit. Ik geef ze dan een plaats, geef ze een stem, creëer een beeld. Ik doorgrond ze soms, of soms laat ik ze gewoon zijn.
  6. Ik noteer er ook inzichten in, dingen die ik over mezelf en mijn omgeving geleerd heb.
  7. Soms is mijn dagboek gewoon een plaats om me te ontspannen: ik doodle, ik teken, ik maak een collage, ik schilder … iets om mezelf plezier mee te doen.
  8. Ik noteer en teken er fijne herinneringen in en de gevoelens die ik erbij had zodat ik ze zeker niet vergeet en later nog eens kan teruglezen.
  9. Wanneer ik deelgenomen heb aan een workshop, een les of wanneer ik een boek heb uitgelezen, zal ik meestal in mijn dagboek een weergave geven van de inhoud (kort en bondig) en vooral van wat ik ervan wil meenemen in mijn leven. Het helpt de dingen die ik geleerd heb te verankeren.
  10. Mijn dagboek kan ook een laboratorium zijn waarin ik dingen uitprobeer (creatieve uitspattingen, een nieuwe manier van schrijven).

blog-11

En waarschijnlijk zijn er nog zo dingen die ik hier even vergeet. Het Creatieve Dagboek is in ieder geval voor mij een bondgenoot, een maatje, waar ik alles aan kwijt kan en die me helpt te groeien in wie ik ben en wat ik doe.

Wil je graag kennismaken met het Creatieve Dagboek ? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ateliers, onlinecursussen en opleidingen.