“Julia Cameron beschrijft in haar werkboek The Artist’s Way een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen. Gevoelens van bijvoorbeeld angst, jaloezie, schuld en jezelf in de weg zitten, kun je zo omvormen tot positieve gevoelens van veiligheid, kracht, integriteit, zelfbescherming en hoop. Een waardevolle en inmiddels wereldwijd door velen beproefde methode om (weer) in contact te komen met je eigen creativiteit.”

blog-12

Zo luidt de achterflap van het beroemde boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron. Ja, het is één van de basiswerken die het Creatieve Dagboek hebben beïnvloed. Het is een klassieker; een werk de moeite waard om te kopen en toe te voegen aan je boekenkast. De kracht ervan is dat je een soort twaalf weken plan volgt en twee heel bepaalde technieken vormen de rode draad: ‘De ochtendpagina’s’ en ‘je kunstenaars-afspraakje’.

De ochtendpagina’s zijn een vorm van spontaan schrijven, doorschrijven zonder stoppen, een soort ‘stream of consciousness’ zoals sommigen het ook wel eens noemen. De bedoeling is dat je elke ochtend vlak na het opstaan drie volle bladzijdes volschrijft. Je schrijft door, zonder stoppen, alles wat in je hoofd opkomt. Je let niet op zinsconstructies, fouten … die laat je allemaal staan. Je schrijft alles op wat in je hoofd opkomt, ook de dingen waar je je voor schaamt, die stom lijken, ook je herhalingen, je ‘gezaag’, alles. Je schrijft als het ware je hoofd leeg. Wat je er daarna mee doet, legt Julia Cameron in het boek uit. Het is alvast een fijne vorm van ‘mediteren’, van je gedachten te laten stromen op papier en zo alles eens goed los te laten.

In het Creatieve Dagboek is deze techniek van doorschrijven ook één van de basistechnieken. Het Creatieve dagboek voegt er echter nog meer aan toe: intuïtief gebruik van vormen, lijnen en kleuren en collage van beelden. Beide vullen elkaar perfect aan en vormen een diepgaander geheel dan alleen het schrijven. Toch kunnen ochtendpagina’s een mooie start zijn om eens los te lopen voor je aan ander werk begint. Het is een prachtige opwarmer of een verdieping na het doen van andere oefeningen. Beide zijn dus complementair.

Het Creatieve Dagboek, de oefeningen, de methode, de ateliers die hier rond georganiseerd worden, kan je ook zien als een fijne manier om je kunstenaars-afspraakje te vervullen (de tweede belangrijke rode draad doorheen haar boek). Bij zo’n kunstenaarsafspraakje is het de bedoeling dat je eens per week tijd afbakent voor jezelf. Je doet iets dat je ‘kunstenaarsziel’ voedt zoals een wandeling in het bos, een museum bezoeken, een leuk atelier volgen, tijd nemen om iets te tekenen, …

Zin in zo’n kunstenaarsafspraakje ? Kijk dan eens op: https://www.sarahtimmermans.com/ateliers/kalender/