De mens voelt al heel, heel lang de drang om wat hij denkt en voelt om te zetten in woorden en beelden. In de prehistorie gebeurde dat op de wanden van de grotten waarin we woonden. Tal van grotschilderingen en andere kunstige uitingen, weerspiegelen duidelijk de innerlijke belevingswereld van onze voorouders. Vandaag uiten we ons eerder via blogs en foto’s op het internet. Morgen – wie weet?

cave paintings 01  cave paintings 03

De Grotte Chauvet Pont d’Arc, kortweg Chauvet is een grot vlak bij Vallon-Pont-d’Arc in het departement Ardèchein Frankrijk. De grot is meer dan 30.000 jaar oud en destijds bewoond door de cro-magnonmens.

Het is één van de fraaiste en oudste laat-paleolithische bezienswaardigheden in Europa. De grot is ontdekt op 18 december 1994. Wat deze plek zo bijzonder maakt zijn de vele grotschilderingen van dieren zoals leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. De afbeeldingen zijn 9.000 tot 32.000 jaar oud. Prachtig, niet ?

Men denkt dat deze schilderingen dienden om de jacht te verbeteren, maar wie weet … Zou het niet kunnen dat een persoon of een groep mensen de drang voelden om hun innerlijke verlangens, hun angsten of hun droombeelden op de muur weer te geven ? Net zoals wij nu kunnen doen op het internet of in een Dagboek in Woord en Beeld ?