Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Wat je ook kiest voor het zuiveren – één dag, een weekend, met sap, zonder sap, een maand gezond eten … – bepaalde organen zullen je helpen met de opruim.

De 5 ontgiftingsorganen zijn 5 organen die tijdens een zuiveringskuur wat extra aan het werk gaan en die het zwaar te verduren krijgen door alle toxines die we in ons dagelijks leven opstapelen. Deze organen zijn de longen, de huid, de darmen, de lever en de nieren.

Je kan tijdens een zuiveringskuur je 5 ontgiftingsorganen stimuleren of begeleiden bij het verwijderen van toxines uit het lichaam.

  1. De darmen.

De interne productie van gifstoffen in de dikke darm is bij veel mensen de allergrootste bron van gifstoffen in het lichaam.  Ideaal gezien zouden al de voedingsmiddelen die we consumeren volledig afgebroken moeten worden in de maag en de dunne darm.  In de dikke darm mogen enkel de onbruikbare delen (ballaststoffen), water en zouten terechtkomen. Door het eten van verkeerde voedingsmiddelen komen er onverteerde eiwitten en suikers in de dikke darm terecht.  Hierdoor ontstaan gistings- en rottingsprocessen waardoor er vele giftige stoffen vrijkomen die via de poortader naar de lever vervoerd worden en deze op termijn overbelasten.  Onze dagelijkse voeding bevat stoffen die er niet in thuishoren : resten van insecticiden en fungiciden, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterker, stabilisatoren, smeltzouten, verdikkingsmiddelen…  Bedenk ook dat een groot deel van de gifstoffen in het lichaam geproduceerd worden door het eigen spijsverteringskanaal.  Het maag-darmkanaal van de moderne mens is vaak gedegenereerd tot een stinkend riool, waar onder invloed van rottings-en gistingsprocessen talrijke gifstoffen gevormd worden met als gevolg een chronische overbelasting van onze ontgiftingsorganen.  De pioniers van de natuurlijke gezondheidszorg leerden ons niet voor niets : “de dood huist in de darmen”.

TO DO: 

Masseren van je colon terwijl je neerligt.  Druk diep in je buik en maak ronddraaiende bewegingen terwijl je het verloop van de dikke darm volgt.  Bij gevoelige plekken blijf je langer stilstaan.  Dit heeft vaak een stoelgangsbevorderend effect.

Kuzu drinken.  Kuzu is een wit poeder dat in Japan gebruikt wordt als een bindmiddel voor sauzen e.d.  Het is gemaakt van de wortel van de kuzu-plant en heeft een medicinale werking op de slijmvliezen van maag en darmen.  Het is een wondermiddeltje bij maag- en darmkrampen.  Je kan het ook toevoegen aan de melk voor zuigelingen die last hebben van krampjes. Hoe gebruiken ?  Los  2 tot 3 blokjes kuzu op in lauw water en drink dit slokjesgewijs.

Lijnzaadthee drinken en vezels nemen (bvb Colon Clean).

2. De lever.

De leverfunctie is zeer complex.  Samengevat: De lever zorgt voor de verwerking van de in de darm opgenomen voedingsstoffen, voor de verwerking van afvalproducten van de celstofwisseling (uit het gehele lichaam) en van giftige stoffen (medicijnen, voedingsadditieven). Na afbraak of ontgifting kunnen de stoffen met de gal worden uitgescheiden of aan het bloed worden teruggegeven om vervolgens door de nieren te worden uitgescheiden. De lever begint zijn ontgiftingsfase rond 20 u en tot 11 uur in de voormiddag, daarom is het best niet te zwaar te eten na 20 uur en een licht ontbijt te nuttigen.

TO DO: 

Een uitwendige kleipleister van groene klei met 2 druppels etherische olie van rozemarijn.  Dit gedurende een week om de andere dag 1 à 2 uur laten inwerken.

De levermeridiaan laten behandelen (shiatsumassage of voetreflexologie)

Er zijn tal van goede supplementen op de markt op basis van leverondersteunende en leverontgiftende kruiden.  Bijvoorbeeld Salus Leverelexir op basis van artisjokkenextract en mariadistel.

Tip: een glas lauw water ‘s morgens met een uitgeperste citroen in stimuleert de lever om ‘s morgens in gang te komen.

3. De nieren.

De functie van de nieren kunnen we indelen in 2 functies : de exocriene functie waarbij afvalstoffen naar buiten moeten worden geëlimineerd, en de endocriene functie waarbij de nier hormonen maakt en deze afgeeft in het bloed. Het doel exocriene functie is de afvalstoffen in het bloed te elimineren om dit zo zuiver mogelijk te houden.  De nieren spelen ook een rol in het regelen van de zuurtegraad of de pH van het bloed.  Bij plantaardige voeding wordt het bloed meer basisch, terwijl het bij dierlijke voeding meer zuur wordt.

TO DO:

Op de nieren kan je gembercompressen leggen.  De warmte van deze hete compressen die op de nierzone worden gelegd dringen tot diep in de weefsels door.  Gembercompressen zullen de gestagneerde nierenergie weer in beweging brangen.

Solidago (guldenroede): dit is een kruidencomplex van dr. Vogel dat de eliminatie van toxines via de nieren stimuleert.  Is ook aan te raden bij mensen met gevoelige of snel geïrriteerde blaas.

De niermeridiaan behandelen (shiatsumassage of voetreflexologie))

Band van katoen of wol dragen rond het middel ter hoogte van de nierzone zodat deze streek op je rug goed warm blijft.

4. De longen.

Ons ademhalingsstelsel is eigenlijk een opname- en uitscheidingsstelsel tegelijkertijd.  De longen dragen bij tot het zuiveren van het lichaam. Stofdeeltjes, prikkelende stoffen in de luchtpijp of in zijn vertakkingen veroorzaken een grotere slijmproductie.  Dit roept een hoestreflex op. Via hoesten worden schadelijke stoffen geëlimineerd.

TO DO:

Een frisse neus halen: wandelen ! Minstens een half uur per dag.

Ademhalingsoefeningen.  Bvb de yogaoefening: Nâdi Sodhana Prânâyâma

 

Dampbaden met eucalyptus en gele tijm om de longen vrij te maken.

5. De huid.

De huid wordt ook wel eens de ‘derde nier’ genoemd. Door miljoenen zweet- en talgkliertjes is de huid een zeer efficiënt zuiveringsorgaan. Als de concentratie gifstoffen in het zweet hoger wordt dan normaal, kan het zweet een andere kleur of geur krijgen. Overmatig zweten zonder inspanning, of in de slaap, is een teken dat het lichaam zich probeert te ontdoen van een overmaat aan toxines. Andere ‘alarmtekens’ zijn: een onaangename lichaamsgeur (ondanks goede hygiëne) en een slecht ruikende adem.

TO DO: droogborstelen, sauna, warm/koud douchen, zoutbaden, klei (kleibad, kleicompres), het gebruik van zeezout (of Dode Zeezout of de ‘premium’ zoutvariant: Himalaya-zout), E.O. massages (lavendel of rozemarijn). Wil je meer uitleg over deze praktijken ? Zoek dan eens op internet of vraag uitleg tijdens een consult bij een gezondheidsbegeleider.

blog 07

Veel van deze dingen kan je in je dagelijks leven ook toepassen zonder daarom een zuiveringskuur te doen. Het is altijd nuttig je lichaam te helpen ontgiften.

TO DO in je dagboek:

  1. Teken een silhouet van je eigen lichaam op de helft van een bladzijde in je dagboek.
  2. Teken al deze organen op je silhouet. Weet jij je eigen organen in je lichaam zitten ? Zoek op als je het niet weet.
  3. Maak een lijstje van dingen die jij graag zou willen doen om je organen te helpen ontgiften. Schrijf dit op de andere helft van je bladzijde.

Elke positieve verandering voor je gezondheid, begint met het duidelijk maken (of neerschrijven/tekenen) van een verlangen en een intentie !