Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Mijn eerste week opruimen loopt ten einde. Ik begeef me vandaag in winkels, om boodschappen te doen en ik besef hoeveel we kopen en consumeren. Kopen of niet kopen … wat zal het worden ? “Kopen is als stemmen,” zegt Pol Grégoire altijd. “Als jij in een biowinkel koopt, dan stijgt de vraag naar bio en dan stem je voor bio. Dan vertel je met het kopen dat jij liever bio in de wereld wil: propere gronden, minder pesticiden …” Het hoeft zelfs niet om enkel bio te gaan. Als jij in grote supermarkten koopt zoals Carrefour of Albert Heijn, dan stem je voor massaproductie en massaconsumptie. Koop je bij de lokale boer, dan geef je je stem aan lokale economie. Aan ons de keuze …

Ik heb al een hele poos beslist om minder te kopen. Ik hoef geen 20 truien in mijn kast, of 15 broeken of 20 paar schoenen … Wat ik niet koop, hoeft niet geproduceerd te worden. Daar hoeven geen kinderhandjes voor te werken of geen rivier mee vervuild. Wat hersteld kan worden, moet niet opnieuw gekocht worden. Dus ik koop onmiddellijk goed, onmiddellijk duur, maar vooral onmiddellijk kwaliteitsvol en duurzaam. Meestal kunnen duurdere spullen ook beter hersteld worden. “Stoort het je dan niet om 8 jaar met dezelfde paar laarzen rond te lopen ?” vroeg een collega eens. Wel neen, niet echt. Ik vind andere dingen belangrijker, denk ik.

Wat ik ook niet koop houdt geld in het laatje. Geld waarmee we iets leuks kunnen doen. Of geld dat ervoor zorgt dat we op vakantie kunnen, dat we zonder zorgen eten kunnen kopen of nog beter … dan één van ons minder kan gaan werken en meer tijd kan besteden aan de kinderen en projecten die hem/haar gelukkig maken.

Minimalisten leggen de nadruk op dingen in het leven doen en niet kopen, op ervaringen opdoen en dingen bijleren. Wijsheid kunnen ze je niet afpakken, spulletjes wel. Als je bovendien minder bezit, zou je ook minder moeten opruimen. Dat laatste ken ik nog niet, want jammer genoeg bezitten we daarvoor nog teveel. Ik ben geen minimalist in extremis. Ik ben een gulden middenmoot. Wat ik wel merk is dat opruimen makkelijker wordt, dat alles echt een vaste plaats heeft want er is plaats genoeg, dat alles er overzichtelijker bijligt, … en dat wanneer we een keuze moeten maken, we minder keuze hebben en dus dat het dus bij gevolg rustiger in mijn hoofd is. Hoe groter de keuze, hoe groter de stress.

Stay basic, dan is alles eenvoudiger. Leg de nadruk op de binnenkant en niet op de buitenkant. Leg de nadruk op ervaringen en relaties en niet op bezit. En tenslotte …

Live simply so that others may simply live. – Gandhi

Gandhi portrait ** NB 159024 **

Gandhi portrait
** NB 159024 **