Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Vasten of het zuiveren van het lichaam is nodig omdat dingen die we eten vaak onze geest verdoezelen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat anderhalve maand zonder suiker leven je geest een helderheid geeft die je nooit eerder ervaarde. Eigenlijk heb je dan het gevoel dat je uit een mist komt en plots alles om je heen duidelijker ziet, voelt, hoort … Heel vreemde, verhelderende ervaring, maar het is wel zo. Dus is het het overwegen waard om niet enkel je huis een grote schoonmaakbeurt te geven, maar ook jouw lichaam op te ruimen … weg met die ongezonde rommel !

Wanneer je je dieet verandert in een super-gezond voedingspatroon en je eventueel regelmatig vast, kunnen er diepe, geblokkeerde emoties tot je bewustzijn komen. De cocktail aan pesticiden, additieven, fast-food, suiker en anderen – waar we elke dag mee in contact komen – is overal in onze cellen, organen en weefsels opgestapeld. Veel voedingsmiddelen die we eten, zal niet helemaal ons lichaam verlaten. Dus regelmatig vasten of zuiveren kan het lichaam helpen om al deze opgestapelde toxines vrij te laten en het lichaam eens goed te zuiveren. Daarmee kunnen echter ook emoties loskomen. Geen paniek, je dagboek (of een goede vriend) helpt je erdoor. Zorg ervoor dat je voldoende kan ventileren en al de emoties een plaats kan geven.

We zijn allemaal gehecht aan onze gewoontes. Eten, net als roken of slapen, is een gewoonte. Wat gebeurt er wanneer je eens enkele dagen niet eet ? Je hele gewoontepatroon wordt overhoop gegooid. Eten maakt zo deel uit van onze dagelijkse routine, dat het slecht lijkt om niet te eten (of hypergezond te eten). Maar dat is het niet. Het is een tijd om over die routines te bezinnen. Het is een manier om een pauze te nemen en na te denken over hoe je je leven verder wil inrichten.

Door te zuiveren of te vasten, word je bewuster van jezelf. De tijd die je anders gebruikt om te eten, kan je dan gebruiken om te mediteren, te dagboeken (!) of je tijd te wijden aan een andere vorm van zelfreflectie. Het is bekend dat we scherper denken wanneer we honger hebben, maar echte honger heb je niet wanneer je vast. De echte honger komt pas na ongeveer 40 dagen. Echte honger voel je niet in je maag, maar in je mond. Echte honger kennen wij hier in het westen (bijna) niet. Wat is dan dat knagend gevoel in de maag ? Gewoon je bloedsuikerspiegel die je parten speelt.

Een vastenkuur of een grote zuiveringskuur kan een grote mentale helderheid brengen. Vergelijk het een beetje met een ochtendritje in de bergen: de zon schijnt, de bergen zijn bedekt met een fantastisch mooi licht en jij rijdt door je eigen vallei. Dat helder zicht komt niet meteen. In het begin heb je soms een helder zicht, soms lijkt het alsof je door mist rijdt. Dat is normaal. Toxines woeden door je lichaam en je lichaam is bezig met ze uit je systeem te krijgen. Hoe langer je zuivert, hoe langer de heldere momenten aanhouden. De mist maakt plaats voor een klaar en zuiver zicht. Tot een heldere geest komen, vergt wel wat doorzettingsvermogen. Anderhalve maand zonder suiker, een dikke week vasten … zo makkelijk is het niet, maar het loont de moeite.

Doordat het onthouden aan voedsel helpt om een heldere geest te krijgen, hebben studenten van de Universiteit van Chicago 7 dagen gevast om te kijken wat het resultaat zou zijn. Hun mentale waakzaamheid steeg en hun vooruitgang op schools niveau was opmerkelijk. Men is het er unaniem mee eens dat vasten het denken en de focus verbetert.

Terwijl je vast, gaat je denken wel trager, maar vreemd genoeg zorgt het voor dieper denken. Alsof je, door je voet van de gaspedaal te halen, plots de kans krijgt om details te zien en je focus te verhogen. Genegeerde innerlijke kwesties krijgen plots voldoende aandacht. In de overprikkelde wereld waarin we leven, kan een gekalmeerde geest plots dieper begrijpen in de plaats van heen en weer te dartelen en de dingen slechts oppervlakkig te bevatten.

Langzamer, dieper denken, helpt om creativiteit te stimuleren,

maar belangrijker nog, het opent je geest voor iets universelers, iets groters dan je kan bevatten …

het leven in zijn totaliteit.

De hersenen hebben een verzadigingspunt. Wanneer je even weinig media, TV of radio bekijkt en beluistert, en je stopt bovendien de input van voedsel dat je systeem negatief beïnvloed, krijg je de kans om stil genoeg te worden en dus ook je innerlijke stem beter te horen. Het is die innerlijke stem die we de hele tijd zoeken door dagboekoefeningen te doen. Alleen krijg je ze nu helderder en makkelijker te horen.

Het is mogelijk dat het de eerste dagen even ‘heavy’ wordt en dat je emoties even de bovenhand nemen, maar vaak is het zo, dat na een tijdje zuiveren, mensen eindelijk een emotionele stabiliteit ervaren. Hier zijn verschillende redenen voor: het elimineren van voedselverslavingen, het schrappen van stimulerende middelen uit je voedingspatroon zoals cafeïne, suiker en transvetzuren … allen hebben ze een vernietigend effect op je brein.

Wanneer je vast, slaap je na een tijdje niet meer. Je slaapt wel, maar niet diep meer. Je bent dan in een soort half-wakkere staat waarbij je beelden begint te zien. Je geest creëert deze. Ze zijn heel rijk aan kleur en vaak esthetisch heel mooi. Je kan het ook een staat van “mystieke trance” noemen of “een zeer helder bewustzijn en een hoge geestelijke creativiteit“. Vandaar waarschijnlijk dat vasten zo’n vaste waarde is binnen religieuze gemeenschappen. Je krijgt dan de kans om iets te ontdekken van jezelf dat uit de hele diepe lagen van je onderbewustzijn komt.

Er zijn heel wat voorbeelden te vinden in geschiedenisboeken van mensen die vasten of zuiveren gebruikten om prestaties te verhogen of meer in contact te komen met het ‘hogere’ (lees: het intuïtieve en het onbewuste). Pythagoras liet zijn leerlingen bijvoorbeeld 40 dagen vasten voor ze hun examens mochten afleggen. Hun focus was dan des te groter en hun resultaten beter.

Maar ook in deze tijden gebruiken mensen, artiesten of anderen, vasten/zuiveren/detoxen om hun creativiteit te stimuleren. Chris Martin, zanger van de band Coldplay, vast één dag in de week. Hij zegt: “Creativiteit is één van de voordelen van vasten. Ik deed het oorspronkelijk één dag omdat ik ziek was en iemand me zei ‘Probeer eens één dag niets te eten, het zal je lichaam gezonder doen aanvoelen’. Nadat ik het gedaan had, vond ik ook dat mijn stem erop vooruit gegaan was en dat ik zo dankbaar was geworden voor eenvoudig voedsel op mijn bord … dankbaar voor alles eigenlijk, op zo’n intense manier, zoals nooit tevoren. Ik denk dat een dankbaar gevoel een gelukkig gevoel stimuleert, en wanneer je honger hebt, ben je erg gefocust. Beiden – gelukkig gevoel en focus –  zullen helpen om creatief te zijn.”

 chris-martin

Samengevat: Wat zou het zuiveren of vasten kunnen doen in het dagboek ?

  • Dingen die verdoezeld raken door toxische stoffen in ons lichaam, kunnen bovenkomen. Genegeerde innerlijke kwesties krijgen de kans om aandacht te krijgen (en misschien zelfs eindelijk opgelost te worden!). Je dagboek is dan je bondgenoot om hier rond te werken. Oude wondes worden ontsmet en van balsem voorzien.
  • Diep, geblokkeerde emoties kunnen aan de oppervlakte komen, maar kunnen ook gekanaliseerd worden door dagboekwerk.
  • Je krijgt de kans om een pauze te nemen, om even te reflecteren in je dagboek over jezelf en het leven dat je leeft. (dit is vooral bij vasten zo) Waar wil jij vanaf hier naartoe ? Hoe moet het verder ? Fantaseer en creëer in je dagboek.
  • Je leert iets over jezelf, je eigen karakter en je eigen doorzettingsvermogen. Zuiveren, detoxen of vasten … het doet je zelfvertrouwen stijgen.
  • Je denkt helderder, je denkt dieper en je focus is groter, dat helpt om creatief bezig te zijn.
  • Je besteedt aandacht aan verinnerlijking en verstilling … en de stilte doet je je innerlijke stem of je intuïtie nog meer horen. Luister naar de boodschap van je innerlijke stem in je dagboek!
  • Beelden en gedachten worden zo helder, dat alles – het leven in zijn geheel – intenser wordt.
  • Je wordt intens dankbaar voor datgene wat je hebt. Schrijf die dankbaarheid op in je dagboek. Het stimuleert een diep gelukkig gevoel!

Doe een zuiveringskuur met begeleiding als je je er onzeker bij voelt en doe geen vastenkuur bij een zwangerschap !