Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Ruimte maken om creativiteit een kans te geven of te stimuleren, kan je door je huis een goede elimineer/opruim-beurt te geven, door je lichaam te zuiveren van overtollige toxines, maar ook door even te pauzeren. Pauzeren in elke zin van het woord.

Sommige mensen doen dit door meditatie. Moest deze vorm van pauzeren je niet liggen, heb je ook nog mijmeren. Ken je dat ? Gaan zitten met een kopje thee of iets anders om te drinken en gewoon even dagdromen uit het raam.

De pauze-knop induwen wil vooral zeggen dat je alle informatie-input om je heen vermindert. Vasten kan je op vele manieren: je kan geen eten meer tot je nemen, maar je kan ook even goed sociale-media laten voor wat het is en daar eens op vasten. Of heb je al eens gedacht aan een GSM-vasten? Wedden dat die dingen ons deugd zouden doen!

TV’s, Facebook, grote winkels vol spullen … we worden overspoeld door prikkels. Kunnen we die snelheid en veelheid nog bijhouden ? Ik denk dat het niet. De input is te groot. Zelfs met voeding ga je eigenlijk externe informatie in je lichaam brengen. Ons gehele lijf wordt teveel aangesproken … zowel door het zicht, het gehoor, de tast, de smaak, de geur … Een overdosis!

Ooit al eens gedacht aan de volgende dingen …

  • Voor de smaak en voor je mond: Je voedingspatroon vereenvoudigen, sapkuren, detoxen of vasten. In mijn laatste artikels lees je hier meer over (hier en hier en hier en hier en hier). Bedenk dat alles wat je eet informatie is voor je lichaam. Moet je lichaam elk uur informatie krijgen? Of kan je langer zonder knabbelen? Krijgt je lichaam overdag en ‘s nachts de kans en de tijd om voldoende de binnengekomen informatie te ‘verteren’?
  • Voor het zicht en voor je ogen: Probeer eens één dag zonder scherm per week in te lassen. Doe eens een kuur ‘zonder TV’. Ga winkelen in kleinere winkels met minder prikkels. Kijk eens wat het doet om je GSM één dag of een weekend uit te zetten. Opgepast! We zijn allemaal geconditioneerd om ernaar te grijpen, dus je gaat er waarschijnlijk echt van moeten detoxen!
  • Voor de geur en voor je neus: Ooit al eens geprobeerd om minder geparfumeerde shampoos uit te testen (uit de natuurwinkel) of eens een dag geen parfum te dragen? Welke angsten schuilen er achter gaan parfum dragen?
  • Voor het gehoor en voor je oren: Schakel die radio of die tv eens uit. Heb je echt altijd achtergrondgeluid nodig? Of ben je bang van de stilte? Of maakt het je ongemakkelijk? Vind je het saai? Waarom? Wat is er saai aan enkel met jezelf te zijn? Probeer eens te genieten van de stilte. Ga eens de natuur in en probeer dat soort rust eens.
  • Voor de tast en voor je huid: Begin met je huid te verzorgen met natuurlijke producten zodat de huid niet voortdurend geprikkeld wordt door toxines. De huid moet je niet doen vasten van prikkels, maar anders en beter prikkelen. Ga eens ontspannen in een warm bad of laat je eens masseren. De huid krijgt dan de kans om gevoed te worden.

En om nog meer te ‘ont-prikkelen’ … vertraag. Eet trager. Doe elke beweging met aandacht. Beeld je in dat je uit een coma wakker wordt en dat je terug de kans krijgt om te leven. Kijk om je heen alsof het de eerste keer was. Vertraag … geniet … en laat je onbewuste spreken. Dan komt de zin om te creëren en de creativiteit vanzelf.

quote 03

TO DO in je dagboek:

  1. Deel je blad in twee. Aan de ene kant teken je met kleur, lijn en vorm hoe je wereld er nu uitziet. Welke prikkels voel je? Teken dan aan de andere kant met kleur, lijn en vorm… hoe ziet stilte eruit voor jou? Met tekenen wordt hier bedoeld: weergeven van een impressie. Het moet dus op niets trekken !
  2. Probeer enkele van bovengenoemde tips uit en schrijf over je ervaring. Hoe was het om een tijdje zonder TV/GSM/PC te leven? Hoe was het om een tijdje te zuiveren of zonder achtergrondgeluid te leven?