Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

De grote opruim om me heen gaat door. Vandaag 8 voorwerpen. En hoewel het soms lijkt alsof het nog meer rommel creëert, de stapel om weg te geven groeit en sommige kasten zijn duidelijk leger. Rommel om je heen is rommel in je hoofd en dus heb je minder plaats om creatief te zijn. Maar ook rommel in je lichaam is belemmerend.

“Het is bij een creatieproces belangrijk om leegte te creëren waaruit je inspiraties kunnen komen. Je creëert als het ware een stilte aan je binnenkant en aan je buitenkant. Momenten van niets doen helpen om inspiratie te laten komen, maar ook letterlijk ruimte maken: weggooien, weggeven, annuleren of weigeren. Ruimte maken in je omgeving, ruimte maken in je agenda en ruimte maken in jezelf.” schreef ik eerder.

Ik voel dat ik toe ben aan de volgende stap: ruimte in mijn lichaam. Ook daar stapelen we de rommel op: in je hoofd neemt dat de vorm aan van gedachten, van de innerlijke criticus, van angst … in je lichaam neemt het de vorm aan van afvalstoffen, vet, overtollig eten …

Tijd voor een detox. Eén of ander modewoord, niet ? Er is anders geen beter moment om te detoxen dan rond Pasen. Ok, eigenlijk moet het er net voor want dan is het ‘vastentijd’. Je hoeft zelfs niet gelovig te zijn om te vasten. De maand maart en april zijn nu eenmaak vrij ‘lege’ maanden in de moestuin: momenten in de natuur waarop er weinig groeit. Het moment om dus even te ‘teren’ op de winterreserves en ruimte te creëren in je lichaam.

Waarom zou je je lichaam zuiveren, vraag je je af. Je lichaam zuiveren is balast weggooien. Net zoals je balast kan weggooien om je heen door voorwerpen te sorteren en weg te geven, kan je overtolligheid in je lichaam wegdoen. Een zuiveringskuur of een detoxkuur is een reinigingsperiode waarin het lichaam zich kan ontdoen van allerlei afval- en gifstoffen en het is een tijd om tot rust en bezinning te komen. Allerlei organen, in het bijzonder het spijsverteringskanaal, kunnen dan op adem komen en krijgen de gelegenheid tot wederaanpassing en regeneratie. In de meeste gevallen is een korte periode van een week al voldoende of zelfs een weekendje sappen kan al wonderen doen.

Je lichaam zuiveren door een kuur is als een reset. Resetten en opnieuw starten. Daar voel ik me gemotiveerd voor ! Doe je mee ?

lente