Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Ruimte maken in je huis, je omgeving, je lichaam, je hoofd … maar ook in je hart. We weten allemaal dat we geen eeuwigheid op aarde aanwezig zijn. We hebben maar de tijd die we hebben. Ondanks het feit dat we dat weten steken we toch verschrikkelijk veel tijd in relaties en mensen die meer energie zuigen dan ons energie geven.  We kennen allemaal het spelletje ‘stel dat je nog maar één dag te leven had’ … zou je dan ook al die tijd spenderen aan die ene vriendin waar je alleen maar leegte bij voelt of die ene neef die alleen maar van je vraagt en waar je doodvermoeid van terugkomt? Zou je ook zoveel tijd steken in een after-workdrink met collega’s die je in de grond eigenlijk niet leuk vindt?

Time is precious.

Waste it wisely.

Tijd is kostbaar. Ruimte maken kan dus ook door mensen die je energie beroven te vermijden of minder aandacht te geven. Niet enkel mensen, eigenlijk, ook activiteiten. Het heeft geen zin om dingen te doen die niet bij je passen of met mensen om te gaan die je enkel energie kosten.

Het klinkt grof, maar kijk eens voor jezelf in het dagboek waarin je kan snoeien: in welke activiteiten en in welke relaties. Zorg ervoor dat je jezelf ‘s avonds in de spiegel kan kijken en weet dat je vandaag geleefd hebt volledig volgens wie je bent. Wees dus niet aardig omdat de beleefdheid het vraagt, maar wees aardig vanuit het diepste van jezelf. Vermijd dus mensen bij wie je niet jezelf kan zijn. Hetzelfde met activiteiten.

En ja, soms kunnen we bepaalde activiteiten doen omdat we niet anders kunnen, zoals onze job, omdat bijvoorbeeld het huis moet afbetaald worden. Het is echter zo dat negatieve gedachten hierover veel plaats nemen in je hoofd. Krijg je het voor elkaar om ruimte te scheppen door je mindset hierover dan te veranderen? Kan je je job beter aanvaarden als je weet dat je soms iets ‘tegen je zin doet’ omdat het weer andere voordelen heeft: een huis, eten op je bord, warmte, … ?

Het overkomt iedereen wel eens dat de week druk is. Je propt je tijd vol. Wel met leuke dingen, maar een over-gestructureerde en geplande tijd zorgt ook voor druk. Er is geen enkel moment om eens te niksen en vooral, de activiteiten te laten komen wanneer ze moeten komen. Heb je bovendien al eens gedacht aan alleen zijn en te kijken. Maak ruimte in je tijd. Want ruimte in de tijd, maakt dat je ingevingen kunt krijgen en dus creatief kan zijn.

Tijd … we kunnen er maar beter goed mee omgaan …

  • door mensen te vermijden die onze energie beroven. Ze zijn het niet waard om onze kostbare tijd eraan te spenderen. Wees krachtig in je keuze. Heb geen medelijden. Medelijden helpt niemand vooruit, ook niet diegene aan wie je je tijd geeft. Kies je contacten met zorg.
  • door voldoende tijd te spenderen met mensen die ons inspireren en die ons deugd doen. Mensen die ervoor zorgen dat we met vleugeltjes naar huis gaan.
  • door niet teveel te plannen in de week. Door ‘plages’ (stranden) van tijd open te laten tijdens weekends of weekavonden.
  • door ook plaats te laten voor inspiraties tijdens je vakanties.
  • door een top 3 te maken van je hobbies of de belangrijke dingen in je sociaal leven. Waar kan je echt niet zonder? En kan je verder de rest schrappen en laten voor wat het is ?
  • door af en toe alleen-tijd toe te laten: alleen gaan wandelen, alleen thuis een boek lezen, alleen gaan winkelen … en met alleen, bedoel ik alleen, zonder TV, zonder internet … gewoon jij, in het gezelschap van jezelf.

Zeeën van tijd … zorgt voor inspiratie, zorgt ervoor dat je je innerlijke stem beter hoort en zorgt dus voor creatieve momentjes.

Zorg eens voor een zee van tijd en kijk wat dat in je dagboek doet.

blog 09