Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Tijdens deze serie ‘Ruimte maken’ hebben we veel mogelijkheden van wat ruimte maken kan inhouden leren kennen: in het huis, in het lichaam, in onze omgeving, in sociale relaties, in ons hart, in ons hoofd, …

Ik beeld me in dat je de hele serie hebt gevolgd en dat je wat acties hebt ondernomen. Of dat je er minstens over nagedacht hebt. Je huis is opgeruimd, je hebt veel geëlimineerd. Je omgeving ademt want alles heeft een vaste plaats en er is ruimte ontstaan. Je lichaam is gezuiverd door een weekendje sappen, een vastenkuur, een detoxweek … en je cellen hebben ruimte gekregen. Je hebt je een tijdje geconcentreerd op het belangrijkste: jezelf … en dus is de TV, de GSM, Facebook een poosje uit gebleven. Je hebt ruimte gemaakt voor de mensen die je graag hebt, en gesnoeid in activiteiten die er teveel aan waren …

Welnu, hoe moet het nu verder? Hoe kan je ruimte in je dagelijks leven blijven cultiveren en onderhouden zodat creativiteit, ingevingen of inspiraties regelmatig de kans krijgen om tot jou te komen? Hier volgt mijn top 5-tips van elk belangrijk deel.

In je huis:

 1. Zorg ervoor dat rommel wegblijft! Doe dit door iets weg te doen elke keer dat er iets bij komt. Of pas de 5 R’s toe: refuse, reduce, …
 2. Zet alles onmiddellijk op zijn plaats. De truuk is, alles wat minder tijd inneemt dan 1 minuut moet je onmiddellijk doen. Je jas aan de kapstok hangen duurt 1 minuut. Papieren sorteren langer, dus dat mag je even uitstellen.
 3. Doe zoals de boeren: een laatste ronde voor je slapen gaat. Neem 10 minuten de tijd per avond om het huis ‘af te sluiten’: ruim op wat je onmiddellijk kan opruimen, meer niet. Begin dus niet aan de afwas ofzo, neen, doe enkel een snelle opruim. Je zal zien dat het er al veel netter uit ziet.
 4. Heb in de keuken of in de badkamer enkel de basis. Niet teveel tirlantijntjes in producten of kruiden … the basic is all you need. Kook dus met basis-ingrediënten. Wil je iets speciaals? Ga uit eten. Dan geniet je ook en heb je geen keukenkast vol producten staan die je maar voor één gerecht gebruikte en daarna moet weggooien.
 5. Herstel dat wat stuk is en als je koopt, koop dan meteen kwaliteit (en duur).

In je lichaam:

 1. Zorg voor een regelmatige opruimbeurt. Kies uit wat bij je past: jaarlijks één grote zuiveringskuur (water, sap, detox … maakt niet uit) of wekelijks één dag. Kies uit verschillende mogelijkheden, maar zorg dat je het doet uit eigen zin en niet met frustratie.
 2. Geef je lichaam voldoende rust om opgedane informatie (lees: een zware maaltijd) te kunnen verteren. Wat dacht je van 12 uurtjes rust na een zware maaltijd ?
 3. Drink voldoende water, vermijd teveel suiker en dessertjes, leef eens op wat anders dan alcohol of koffie … probeer je wat basic goede gewoonten eigen te maken.
 4. Geef je lichaam ook voldoende beweging: wekelijks minstens een uitje (wandelen, zwemmen, joggen, fietsen) of dagelijks (een half uurtje blokje om of wat tuinieren).
 5. Gun je huid af en toe een opknapbeurt via een massage, een warm bad of een andere soort verzorging.

In je sociaal leven:

 1. Plan die agenda niet te vol.
 2. Zorg voor voldoende ‘lege dagen‘: dagen waar niets is gepland en waar je de inspiratie voor activiteiten op je af mag laten komen.
 3. Ga enkel om met mensen die je leuk vindt en die je energie geven. Als je toch enkele sociale verplichtingen hebt, beperk die tot het hoogstnodige en doe ze dan heel bewust met een reden.
 4. Neem af en toe eens vakantie van mensen: me-time, alleen-tijd. Geniet van je eigen gezelschap. Ook jij bent de moeite waard om bij te zijn !
 5. Is je job niet helemaal wat je droomde ? Zorg er dan voor dat het toch zin heeft en dat je beseft waarom je het doet. Zorg dan ook voor voldoende voedende activiteiten naast je job om een evenwicht te creëren.

Als je al deze dingen al regelmatig doet … dan heb je voldoende ruimte, om in je dagboek te schrijven, te tekenen en te creëren bijvoorbeeld. Gun jezelf die tijd aan zelfreflectie en ontspanning. Het loont, hoe dan ook, ooit pluk je er de (geweldige) vruchten van !

blog 10

Bij deze eindig ik deze reeks over ruimte maken. De lente is er helemaal nu. Tijd om het voorbeeld te tonen: morgen een dagje ZONDER en met RUST. Tijd om de creativiteit de kans te laten om te ‘ontspruiten’.