Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven, lichaam en geest te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

Omdat ik graag alles eerst zelf uittest, heb ik al heel wat detox-kuren gedaan de voorbije 7 jaren.

De eerste kuur die ik deed was leven volgens Pol Grégoire. Wat op zich niet echt een kuur was, maar een levensstijl. Voor sommigen gaat zijn manier van eten te ver en lijkt ze meer op een detox. Enkele basisideeën zijn: 70% rauw eten, verse ingrediënten, bio, voor verwarming enkel stomen en koken op lage temperatuur onder de 100°C. Zo leefde ik anderhalf jaar heel strikt. Ik verloor 7 kilo, die ik niet meer bijkwam en mijn jaarlijkse keelontsteking verdween (en is ook nooit meer terug gekomen).

Het volgende experiment was een sapkuur van 5 dagen. Een gezellige test met mijn nieuw lief die ons vooral veel gegiechel en gelach … en hoofdpijn gaf.

Dan kwam een ‘zonder suiker, zonder fruit, zonder koolhydraten’-kuur die ik anderhalve maand volhield. Hierdoor was het mogelijk een zware Candida-infectie weg te werken en een superjonge huid te krijgen (geen blush meer nodig !). Tijdens die kuur wist ik een zoete smaak te onderscheiden bij witloof. Ongelooflijk, maar waar !

Vanaf toen experimenteerde ik met glutenvrij eten, lactosevrij, bouillon-kuren, intolerantie-kuren, detoxmaanden … noem maar op.

Het volgende grote experiment was een vastenkuur op water van 14 dagen. Gevolgd door een arts heb ik kunnen zwart op wit bewijzen dat vastenkuren je cholesterolgehalte weer op peil brengen. Ikzelf heb een tekort aan cholesterol, hij staat te laag ondanks het eten van veel (verzadigde) vetten. Een te lage cholesterol is ook niet gezond, want cholesterol heb je nodig. Door mijn lever rust te gunnen tijdens die 14 dagen (de lever maakt 80% van je cholesterol aan en slechts 20 % komt van je voeding), kon ik mijn cholesterol met 23 punten doen stijgen. Opgepast ! Hiermee bedoel ik niet dat vasten je cholesterol doet stijgen. Als je teveel cholesterol hebt, zal die waarschijnlijk dalen. Wat ik bedoel is dat de rust die je lever krijgt door te vasten ervoor zorgt dat je cholesterolgehalte stabiliseert. Deze vastenperiode was niet gemakkelijk, maar heeft me ook meer vertrouwen in mezelf gegeven.

In 2015 experimenteerde ik vooral met 1 dag vasten per week d.w.z. niet eten van ‘s morgens tot de ochtend erna. Veel onderzoeken geven weer dat 1 dagen vasten per week gedurende een heel jaar evenveel bijbrengt als een langere vastenkuur één keer op het jaar.

Op dit moment experimenteren mijn man en ik met één dag vasten op twee. We willen dit graag een tijdje volhouden en zien wat het brengt.

Dit zijn de dingen die ik zeker geleerd heb over detoxen en vasten:

  • Je moet wat voorbereid zijn. Vooral als je graag thuis wil vasten. Ik had bijvoorbeeld een weekmenu in elkaar gebokst voor de kids zodat ik niet moest nadenken. Veel maaltijden waren op te warmen en had ik op voorhand klaargemaakt.
  • Je verliest veel energie, je bent trager en sneller moe. Dus is het belangrijk om alle klussen die je wil gedaan hebben op voorhand af te hebben. Ik ben ooit aan een vasten begonnen terwijl heel mijn huishouden nog overhoop lag … geen goed idee, ik raakte gefrustreerd door de vuiligheid en rommel om me heen en ik was te zwak om iets te doen. Die vasten heeft dus niet langer dan twee dagen geduurd.
  • Breng je omgeving op de hoogte. Vraag om begrip. Je gaat trager en minder dynamisch zijn. Ga daarvan uit.
  • Vraag eventueel aan je partner om te koken. Ik legde vaak alles klaar, gesneden en al, maar het koken deed hij, zodat ik de geuren niet moest verdragen.
  • Zorg voor begeleiding als je je onzeker voelt.

blog 08

TO DO in je dagboek:

  1. Maak zelf een lijst van ‘Stepping Stones’ (belangrijke momenten in je leven) van al je pogingen tot zuiveren, detoxen of gezonder eten.
  2. Schrijf ze op en omschrijf wat ze je gebracht hebben, ook al is het enkel frustratie, maakt niet uit.
  3. Welke zou je nog wel eens willen herhalen ? Welke niet ? Of zo ja, onder welke voorwaarden ?
  4. Wat heb je uit al deze pogingen geleerd ?