Dit artikel maakt deel uit van een hele reeks artikelen, vol tips en oefeningen, die gaan over ruimte maken. Heb jij ook nood aan plaats maken voor iets nieuw, voor de creatieve energie van de lente en aan je dagelijkse leven te ontdoen van rommel ? Kijk dan bij de categorie “ruimte maken” op de blog en lees alle artikels die verschenen zijn.

De winter is gedaan, tijd voor de energie van de lente.

En dat is er eentje van groei, broei, gloei …

De winter is een ware incubatietijd. Een tijd waarin je ideeën kunnen rusten, waarin je in jezelf keert, voor je open haard en bij een tasje thee rustig de dingen op een rijtje zet. Het is de periode waarin je afstand neemt en kijkt wat je voor je op tafel hebt liggen. Kijk een waar je staat. Wil je nog iets veranderen aan je leven ? Wat past nu echt bij je ? Wat staat in lijn met wie je bent ? Maar het is ook de periode waarin eventueel ideeën ontstaan. Meer niet. Ze ontstaan en wachten even af. Je voedt ze met een kom warme soep of met een pruttelpot aan groentjes en voor de rest wachten ze af tot tot ze door lentestralen gevoed worden.

De lente komt er nu aan. De pruttelpot heeft plaatsgemaakt voor zaadjes die liggen te kiemen op de vensterbank. Tijd om ruimte te maken. Het is bij een creatieproces belangrijk om leegte te creëren waaruit je inspiraties kunnen komen. Je creëert als het ware een stilte aan je binnenkant en aan je buitenkant. Momenten van niets doen helpen om inspiratie te laten komen.

Maar voor je kan creëren, moet je ruimte maken. En daarmee bedoel ik ook letterlijk ruimte maken: weggooien, weggeven, annuleren of weigeren. Ruimte maken in je omgeving, ruimte maken in je agenda en ruimte maken in jezelf. Ruimte maken in je huis, hoofd en hart, zoals Lou Niestadt het zegt in haar cursus 21 dagen declutteren (de cursus waar ik ‘toevallig’ op viel enkele dagen geleden … neen, niets is toeval, dit moest zo zijn). Denk maar aan een verleidelijke lege toonbank in de keuken waar alles nog mogelijk is: alle gerechten kunnen hier nog tevoorschijn worden getoverd want er is plaats en ruimte om het te doen.

Omdat ik daar zelf aan toe ben, na deze lange winter. Deel ik jullie een proces dat twee weken paasvakantie in beslag gaat nemen en jullie kennis gaat laten maken met hoe ik ruimte maak in en rond mezelf. Ruimte maken zodat ik daarna kan zeggen ‘Tijd voor iets nieuws’. Lees je mee ?

spring